open-navfaktor-logo
search
Postali prepoznatljivi
Zenička kompanija kojom rukovode žene kreirala uspješan brend
Za napredak BiH ka samoodrživosti, potrebno je prvenstveno riješiti pitanje korupcije, te naći odgovarajuće riješenje za preveliku i preskupu državnu administraciju, smatra direktorica kompanije Empress iz Zenice Mensura Sušić.
02.05.2021. u 19:24
get url
text

Kako kaže, time bi se prihodi od poreza i doprinosa mogli usmjeriti ka razvoju privrede Bosne i Hercegovine, te na taj način stvoriti pozitivna klima za i domaće i za strane investitore.

– Tekstilna kompanija kojom rukovodim, Empress iz Zenice, zapošljava veliki broj radnica, no i tim koji vodi firmu čine prvenstveno žene. Stoga nam je, u još uvijek izrazito maskuliziranom poslovnom svijetu, bio veliki izazov nametnuti se na ovdašnjem tržištu – kaže ona.

Išlo je to dosta teško dok nisu prije tri godine dobili podršku USAID-a. Tada su svoje ideje i provele u djelo.

– Uz podršku USAID-a kreirali smo i započeli proizvodnju radnih odijela za žene za baštu i vrt "Queen of Garden", i to je naš vlastiti, veoma uspješan brend. Uskoro je Empress postala prepoznatljiva u tekstilnoj industriji naše zemlje po svojim proizvodima i projektima – istaknula je Sušić.

Pravodobna i osmišljenja podrška privrednicima, pogotovu ženama poduzetnicama, je iznimno važna jer pruža priliku kompanijama da realizuju svoje ideje i ostvare svoj puni potencijal. Pomoć USAID-a bila je usmjerena na rješavanje problema i stvaranje vidljivih rezultata, čime je direktno podžan razvoj kompanije.

– Nažalost, pandemija je negativno utjecala na naše, kao i poslovanje brojnih drugih kompanija u BiH. Vjerujemo da ćemo uz podršku USAID-a oporaviti ekonomiju te usjmjeriti poslovanje ka povećanju konkurentnosti, odnosno jačati sektor malih i srednjih preduzeća kako bi se što bolje pozicionirali na tržištu – navela je Sušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.