Zeničke studentice prava na simuliranom haškom suđenju

Objavljeno: 07.04.15 u 16:43

U Zagrebu je održana regionalna sesija za studente Zapadnog Balkana na kojem su učestvovale i dvije studentice Pravnog fakulteta u Zenici, Jeneta Šabić i Edna Bašić.

Projekt nosi naziv Model International Criminal Court for Western Balkan, na kojem su održane radionice, predavanja i aktivnosti te simulirano suđenje iz predmeta pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, a podržalo ga je nekoliko međunarodnih organizacija. Studenti iz cijele regije su imali priliku razmijeniti svoja iskustva, znanja te zajedno surađivati na zajedničkom projektu i simuliranom suđenju.

– Ovaj seminar mi je donio mnogo pozitivne energije i motivacije da nastavim u onom smjeru u kojem sam i krenula, a to je ljubav prema krivičnom pravu. Simulirano suđenje je san svakog studenta prava da se nađe u određenoj ulozi, a što je u mom slučaju bila uloga tužitelja – rekla je za Faktor.ba Jeneta Šabić.

Dodaje da je imala priliku raditi sa pravnim ekspertima i usvojiti mnogo novog znanja.

– Na kraju bih preporučila svim studentima i mladim ljudima da im se studiranje ne svede na suhoparno spremanje ispita, već da ulažu u sebe putem seminara i različitih projekata ove vrste – dodala je Šabić.

(Faktor.ba)