open-navfaktor-logo
search
Skandal u najavi
Zenički sportisti od ponedjeljka moraju plaćati Arenu, bez podrške Grada u 2023?
Sportski kolektivi u Zenici, barem oni koji su do sada koristili Gradsku Arenu "Husejin Smajlović" u Zenici, mogli bi ovih dana ostati bez ionako skromne pomoći administracije Grada Zenica u održavanju kakvog-takvog statusa sporta u Zenici.
25.02.2023. u 14:02
get url
text

Ovo se može naslutiti iz dopisa kojeg je sportskim kolektivima u Zenici uputio Nedim Talić, direktor Javnog preduzeća za održavanje i upravljanje sportskim objektima Zenica, koje "gazduje" Arenmom, ali i nizom drugih sportskih terena, prenosi Zenicablog.

Poznato je od ranije da Grad značajan dio svoje "pomoći klubovima" ustvari realizira tako što, za njihov račun, uplaćuje sredstva svome Javnom preduzeću, koje onda ustupa termine klubovima. Posredno gledajući, oni tako dobijaju "besplatne termine za treninge", odnosno novac predviđen za pomoć njima Grad prosljeđuje firmi kojom gazduje, pomažući joj da održi kakvu-takvu likvidnost.

Princip "i vuk sit i ovce na broju" (i klubovi dobiju termine i JP za sportske terene novac) je bio zadovoljavajući za sve, ali početkom ove godine očigledno došlo je do tektonskih poremećaja u finansiranju ili je jednostavno ponestalo novca. Čudno, obzirom da se prvi čovjek Grada u više navrata istakao svoju privrženost pomaganju masovnog sporta, ali i značajna povećanja ukupnog budžeta, a time, valjda, i ulaganja u sport.

- JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o, Zenica dužno je poslovati po svim pozitivnim zakonskim propisima, s tim u vezi obavještavamo vas da ćemo od ponedjeljka 27. februara 2023. vršiti naplatu svih usluga prema važećem Cjenovniku na zahtjev sportskih klubova ili pojedinaca (treninzi, utakmice i sl), a čije obaveze je do sada finansirao Grad Zenica (Komisija za sport) u prethodnom periodu.

Dužni smo vas informisati da još nismo dobili zvanično obavještenje od strane Komisije za sport, da li će Grad Zenica u 2023. godini nastaviti sa praksom finansiranja usluga treninga, takmičenja i manifestacija za sportske klubove, pojedince i drugo te ukoliko, u međuvremenu, dobijemo pozitivan stav Komisije za sport (Grad Zenica), na zadovoljstvo svih nastaviti ćemo dosadašnju praksu pružanja usluga.

Molimo vas da nam do petka 24.2.2023. godine dostavite vaše zahtjeve za treninge, takmičenja i ostale aktivnosti za narednu sedmicu, kako bi organizovali termine održavanja traženih usluga. Nadamo se da ćemo nastaviti dobru saradnju! – stoji u dopisu kojeg je Talić dostavio Sportskim klubovima i sportistima pojedincima; Služba sa socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica i Komisiji za sport Grada Zenica još u srijedu.

Nije poznato da li su se i u kojoj mjeri klubovi odazvali na ovaj Talićev poziv, šta će biti "nakon ponedjeljka", te da li će se, kao u nekim ranijim situacijama, nakon vještački izazvana krize pojaviti "spasilac" koji će poprijeko riješiti slučaj uz obavezu da mu se bude zahvalno za učinjeno, a ni pismenih zahvalnica nikad nije za baciti.

Odranije je poznato da je najpopularniji zenički sportski kolektiv NK Čelik praktički onemogućen da izađe iz blokade neuplaćivanjem sredstava za rad, tako što mu je "prebacivanjem sredstava u budžet" oduzeto višedecenijsko naplaćivanje kirija poslovnih prostora u Stadionu, na osnovu "Sporazuma o saradnji" koji je trenutno na sudu, nakon što je Kantonalni sud Zenica poništio prvostepenu sudsku presudu.

Da li će sličnu sudbinu doživjeti i "pomoć ostalim klubovima", odnosno hoće li se nastaviti barem "pomaganje" uplatom naknada za korištenje Arene biće poznato vjerovatno u sedmicama ispred nas.

Zanimljivo je da Javno preduzeće ima prilično neurednu web prezentaciju sa "bajatim" informacijama bez aktuelnog Cjenovnika i mnogo engleskog "lorem ipsum" generiranog teksta, koji dođe unaprijed usnimljen u predlošcima za web stranice.  O ovoj kriznoj situaciji ni slova nema ni na društvenim mrežama, osim što su nam iz nekoliko sportskih klubova potvrdili da su dobili obavještenje, te da će početkom naredne sedmice pokušati iznaći rješenje.

Do tada, možda se javno oglasi i sam menadžment JP ili se oglasi stvarni krivac za krizno stanje – Gradska uprava i/ili nadležna služba. Pretpostavljamo, po dosadašnjim iskustvima, da će im nepismeni i neučeni predlagači reakcija savjetovati da opet "opletu po medijima" jer su ionako naučili dio svoje publike da vjeruje njima, a ne svojim očima.

A za sve one koji ipak više vjeruju svojim očima, u nastavku dokument iz JP:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.