open-navfaktor-logo
search
Raste popularnost
Zenit spreman Kubanca učiniti najplaćenijim u historiji odbojke
Leonov ugovor istječe na kraju ove sezone i Zenit iz St. Peterburga već je krenuo u misiju povratka velike zvijezde u Rusiju
01.11.2019. u 07:55
get url
text

Odbojkaški sport u posljednjih nekoliko godina doživljava pravu ekspanziju u svijetu, što se baš i ne može reći za Bosnu i Hercegovinu.

Koliko je taj zaostatak veliki, najbolje govori podatak da su se u nedavnom finalu Evropskog prvenstva za odbojkaše za zlato borile Srbija i Slovenija, dok se naša najbolja selekcija ovoga ljeta okupila prvi put poslije pet i više godina.

Da odbojka u svijetu napreduje najbolje govore i posljednje informacije. Naime, prema pisanju italijanskog lista Gazzetta dello Sport, ruski Zenit St. Petersburg Wilfredo Leonu, Kubancu koji brani bolje Poljske, ponudio je dva miliona eura po sezoni.

Leon trenutno brani boje italijanske Perugije u koju je stigao 2018. godine, dok je u periodu od 2014. do 2018. godine nosio dres Zenita, ali onog iz Kazanja, gdje je stekao status jednog od najboljih igrača na svijetu, ako ne i najboljeg. Sa Zenitom je osvojio četiri vezane titule u Ligi prvaka, četiri duple krune u Rusiji, a u dva navrata je bio najbolji igrač Lige prvaka.

Rođeni Kubanac je 2018. godine s Perugijom potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan milion eura po sezoni, uz opciju eventualnog produženja za još jednu ukoliko obje strane budu zadovoljne.  Ovaj ugovor istječe na kraju ove sezone i Zenit iz St. Peterburga već je krenuo u misiju povratka velike zvijezde u Rusiju.

Zenit iz St Peterburga, koji je ponudio Leonu rekordan ugovor, nastao je rije samo dvije godine kada je naslijedio infrastrukuturu lokalnog Avtomobilista, a licencu za takmičenje kupio od Dinamo Kubanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.