open-navfaktor-logo
search
Problem u građevinarstvu
Zidari, tesari, varioci..., odlaze iz BiH u EU, njih mijenjaju strani majstori jer posla ima
Prvo pandemija koronavirusa, pa onda agresija Rusije na Ukrajinu utjecala je na drastično poskupljenje građevinskog materijala u Bosni i Hercegovini. 
05.04.2022. u 22:12
get url
text

 Šta to znači za novu građevinsku sezonu?

- Cijene materijala skočile su najmanje za 30 posto, zatim cijene rada što se posljedično odrazilo i na cijenu kvadrata stambenog prostora. Evo, imamo informaciju da će cijena armature skočiti za 60 posto, a to će povući i ostala poskupljenja - kažu nam u tuzlanskoj građevinskoj firmi Tehnograd.

Kako su naglasili, u BiH ima specifičan problem kada je u pitanju planiranje građevinske sezone. 

- Mnogo poslova ide preko javnih nabavki, a procjene za narednu godinu rade se na osnovu prošle. Evo, sada imamo vanrednu situaciju na istoku Evrope koja ima refleksiju na globalnu scenu. Te procjene u pravilu nisu realne, sva sreća mi imamo posla u svojoj režiji - ističu u Tehnogradu. 

VEZANI TEKST - Najniža satnica 3.25 KM, minimalna plaća oko 650 maraka, plus topli obrok i prijevoz

Trenutno najveći problem građevinskom sektoru je nedostatak stručne radne snage.

- Odlaze majstori, zidari, tesari, varioci…, najviše u Hrvatsku i Sloveniju, ali i u zemlje zapadne Evrope. To je veliki problem za građevinske firme, tako da pojedina preduzeća angažuju strane radnike, konkretno iz Turske. Tako je jedan turski državljanin otvorio firmu, čini mi se u Brčkom, i prema iskazanoj potrebi bh. građevinskih firmi, angažuje majstore iz Turske - istakli su u tuzlanskoj firmi. 

U Megagradnji iz Zenice također su nam kazali kako su cijene materijala mnogo poskupjele.

- Stalno rastu cijene, ali posla ima za onoga ko hoće raditi. Također, zasad nemamo problema sa pronalskom radne snage - saopćili su nam u Megagradnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.