Zijahu Sokoloviću nagrada i žirija i publike na Festivalu pučkog teatra

Objavljeno: 04.07.17 u 17:52

Nakon nagrada koje je osvojio u Bugarskoj, reditelj i glumac Zijah A. Sokolović, ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje, sa svojom predstavom “Rođenje - Ko bajagi donijela me roda” dvostruki je laureat 17. Festivala pučkog teatra u Hrvatskoj.

Njegova predstava “Rođenje - Ko bajagi donijela me roda” po ocjeni stručnog žirija proglašena je za najbolju predstavu u cjelini, a po ocjeni glasova publike za najbolju predstavu festivala s visokom ocjenom 9,57 / 10. Zijah A. Sokolović je i autor i glumac predstave koja pripada Thearto projektu. 17. Festival pučkog teatra igra se po hrvatskim gradovima, a svečano je zatvoren u Omišlju.

Premijera Sokolovićeve predstave bila je u Beču 1993., u Interkulttheateru, i to je prva predstava The/Arto projekta, “umjetnost u školi, pozorište u razredu”. Igrana je i u Ljubljani (Gašper Tič) i Zagrebu (Dražen Šivak) i višestruko je nagrađivana.

- Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dijalog sa publikom, animirati je, zabaviti je glumačkim zanatom, da bi gradili formu predstave. Želio sam, da isključiva i jedina komplonenta fluidne veze gledališta i pozornice, bude sam glumac. Da Rođenje, nastanak života, u formi predstave bude “kao” prirodno i istinito i razumljivo, sa mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije, uztezanja i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična forma predstave uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način bi trebala da napravi mali korak prema umjetnosti. Zato je pozorište i izmišljeno i zato glumci i postoje. Radosno istraživanje najtoplije preporučujem onoj polovini čovječanstva koju sačinjavaju roditelji, a u interesu druge polovine čovječanstva, sastavljene od djece - kaže o predstavi Sokolović, koji je, između ostalog, za predstavu “Nasilje - za nasilje nema opravdanja” iz The/Arto projekta osvojio nagradu za “Najbolji projekt primarne prevencije nasilja u Evropskoj uniji, na dodjeli Evropske nagrade za prevenciju kriminaliteta (ECPA), Litva 2013, u konkurenciji 28 zemalja.

U sklopu EU projekata nastaju i predstave “Demokratija / Demokracija” – koja je među brojnim nagradama koje je osvojila, donijela Sokoloviću i Veliku lisku – plaketu “Ahmet Obradović” na Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska 2017” za najbolju režiju i “Ravnopravnost - žena i muškarac.”