open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Zildžić: Ako HDZ krene u blokadu dražve, Bošnjaci bi mogli bojkotovati hrvatske firme i proizvode
Salko Zildžić, zastupnik u zastupničkom domu Parlamenta BiH (SDA) poručio je kako bi Bošnjaci mogli krenuti u bojkot krvatskih firmi i proizvode, ukoliko HDZ krene u blokadu države i izbora. 
16.02.2022. u 17:46
get url
text

Ističe kako Bošnjaci i Hrvati u BiH uglavnom dijele zajednički životni prostor, te da unatoč svim izazovima i problemima, pa i ratnim sukobom, zločinima, presuđenom UZP-u za "Herceg-Bosnu", s pravom se može reći da je na dnevnom nivou život običnih ljudi isprepleten i da ne postoje praktično nikakvi problem u svakodnevnoj komunikaciji.

- Obični ljudi, a naračito privrednici, druže se, sarađuju i posluju i ne postoje nikakve prepreke uzrokavane etničkim razlikama. Tenzije u političkom i javnom prostoru dugi niz godina inicira i podiže uglavnom HDZ, i to samo zbog jedne pozicije – fotelje u Predsjedništvu BiH. To što u Federaciji i na državnom nivou imaju stotine pozicija više nego što to propisuju Ustav i zakoni, jednostavno neće da vide - naveo je Zildžić na Facebooku.

Zildžić smatra kako "iako HDZ insistira na rješavanju samo jedne pozicije – one člana Predsjedništva BiH - malo je čudno da su u tri navrata odbili rješenja koja su njima išla u korist: Aprilski paket, Fileov model, a sada i prijedlog međunarodne zajednice prezentiran u Neumu".

- Umjesto da pristajanjem na kompromise relativno dobre odnose Bošjaka i Hrvata sa terena prenesu i na politički nivo, iz HDZ-a to odbijaju i otvoreno se priklanjaju na stranu Dodika i njegovog SNSD-a, koji direktno radi protiv BiH. U posljednje vrijeme u javnom prostoru sve češće se čuju HDZ-ovci i drugi članovi HNS-a koji prijete blokadom ili bojkotom izbora, odnosno blokadom državnih i federalnih institucija. To nije put koji bilo kome može donijeti dobro. Jer, neka niko ne očekuje da će Bošnjaci u tom slučaju sjediti skrštenih ruku - naveo je Zildžić.

Pita se ko garantuje, da se uz druge političke korake, neće desiti da Bošnjaci počnu bojkotovati hrvatske proizvode općenito, a naročito firme za koje je javna tajna da su povezane sa HDZ-om i HNS-om.

- Isplati li se vlasnicima tih firmi da izgube najveće tržište u BiH, da možda ne mogu dobiti posao mimo Gruda i Širokog? Nisam siguran, jer ozbiljnom biznisu je prvenstveni interes profit. Takav bojkot, koji bi sasvim sigurno bio dobro organiziran i učinkovit, doveo bi do kolapsa tih firmi. I neka ne potcjenjuju Bošnjake. Proteklo vrijeme je pokazalo da svašta možemo otrpjeti, ali ne bih nikome preporučio da se igra s našim inatom, naročito kada se krene sa nasrtajem na našu Domovinu - zaključio je Zildžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.