open-navfaktor-logo
search
Zastupnik SDA
Zildžić: Naša stranka konačno priznala da sa HDZ-om koalira iz želje, a ne iz nužde
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine Salko Zildžić, komentirao je objavu kolege zastupnika iz Naše stranke Dragana Miokovića, koji je pisao o koaliciji na nivou entiteta.
27.02.2023. u 21:11
get url
text

- Javni istup zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dragana Miokovića u kojem tvrdi da "ne postoje političke stranke bez kojih je nemoguće formirati entitetsku vlast", te da postoje "samo stranke koje imaju i koje nemaju koalicioni kapacitet da u Zastupničkom domu ponude mandatara i ministre u Vladi FBiH" ukazuje na nekoliko jako bitnih stvari. Prva je da je očigledno koalicija sa HDZ-om BiH za Našu stranku želja, a ne nužnost, s obzirom da tvrde da "ne postoje stranke bez kojih je nemoguće formirati entitetsku vlast" - napisao je Zildžić.

 

Priznanje da su koalirali sa HDZ-om iz želje, a ne nužde, dodaje Zildžić, objašnjava i motive zbog kojih su ranije Mostar isporučili HDZ-u, ili zbog kojih su sa srodnici zvaničnika Naše stranke, među kojima je i budući premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, bili članovi biračkih odbora ispred HDZ-a.

- Druga važna činjenica koja je evidentna iz istupa zastupnika Naše stranke jeste da u toj stranci očigledno ne poznaju Ustav FBiH. U Ustavu FBiH ne postoji "mandatar", a njega, čak i da postoji, prema Ustavu FBiH ne nudi Zastupnički dom. Premijera i Vladu FBiH imenuje predsjednik FBiH uz saglasnost oba potpredsjednika, a Zastupnički dom samo potvrđuje to imenovanje - navodi Zildžić.

Naša stranka bi trebala objasniti svojim glasačima, ističe on, bez obzira što ih ima tek nešto više od pet posto u FBiH, zašto su im obećavali da neće koalirati sa nacionalnim strankama, a sada priznaju da im je HDZ primarni izbor, zašto su na ključne pozicije birali ljude sa američke "crne liste", a tvrdili su da sa takvima neće ni koalirati te zašto se nisu potrudili bar da pročitaju osnovne elemente Ustava FBiH, ili tih pet posto glasača koji su im dali povjerenje smatraju nedovoljno inteligentnim da razumiju Ustav i njegove vrlo jasne odredbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.