UN i sirijski Crveni polumjesec počeli su danas isporuku humanitarne pomoći za gotovo 50.000 izbjeglica u jednom kampu u Siriji u blizini jordanske granice, objavile su te dvije organizacije.

To je prva pomoć isporučena kampu Rukbanu na jugoistoku Sirije od januara. Izbjeglice ondje žive u krajnjoj bijedi.

Početkom oktobra u tom je kampu umrlo jedno novorođenče staro pet dana i jedna djevojčica od četiri mjeseca zbog nedovoljne njege, objavio je UNICEF.

U kampu nema bolnice niti ambulante. Hitni slučajevi šalju se u kliniku na jordanskoj strani, ali to nije dovoljno.

Raspodjela pomoći trajat će tri do četiri dana.

Riječ je o pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama, rekao je humanitarni koordinator UN-a u Siriji Ali Zaatari.

Provodi se i kampanja hitnog cijepljenja kako bi se zaštitilo gotovo 10.000 djece od rubeole i dječje paralize, dodao je.

Riječ je o prvom konvoju sirijskog Crvenog polumjeseca koji je stigao u taj kamp nakon što je dobio sigurnosna jamstva sviju strana.

Konvoj čini 78 kamiona s više od 10.000 paketa hrane i vreća brašna, odjećom za 18.000 djece, higijenskim priborom i lijekovima.

Jordan je zatvorio granicu sa Sirijom proglasivši je vojnom zonom i zabranio slanje pomoći u izbjegličke kampove nakon samoubilačkog napada u junu 2016. na jordanske vojnike koji je počinila Islamska država, a u kojem su ubijena sedmorica vojnika. Od tada je odobrio slanje samo nekoliko pošiljki humanitarne pomoći na zahtjev UN-a.