open-navfaktor-logo
search
Ranjen prije godinu
Živković: Planiram se vratiti na posao uprkos otporima u Komisiji za vrijednosne papire FBiH
Zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Matej Živković, koji je prije godinu u Sarajevu ranjen iz vatrenog oružja, najavljuje povratak na radno mjesto, ali i izražava nadu da će konačno biti rasvijetljen slučaj atentata na njega.
16.03.2023. u 11:05
get url
text

- Mandat i povjerenje koje mi je dao predsjednik FBiH uz saglasnost dopredsjednika te potvrdila oba doma Parlamenta nemam moralno ni stručno pravo odbaciti. Stoga sam već najavio povratak obavezama, uz posebne sigurnosne protokole zbog specifičnih okolnosti životne ugroženosti - izjavio je Živković u intervjuu za Večernji list.

Posebno ga pogađa, kaže, što je izostala reakcija same Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

- Osim jednog šturog saopćenja u javnosti, koliko sam pratio, nikakve druge reakcije nije bilo. Dapače, suočen sam s uskraćivanjem i određenih zakonskih prava. Jedina komunikacija koju sam sporadično imao neko vrijeme nakon ranjavanja bila je s predsjednikom Komisije Adnanom Zukićem. Nakon moje najave povratka na posao i ta je komunikacija prestala. Imam dojam da mi se htjelo dati do znanja da nisam dobrodošao natrag - ustvrdio je Živković.

Kaže da mu je to teško razumjeti.

VEZANI TEKST - Još se ne zna ko je pokušao ubiti Mateja Živkovića, člana Komisije za vrijednosne papire FBiH

- No od početka mandata novoimenovanog saziva Komisije kolege sam upozorio da institucija ima bremenitu prošlost obilježenu upitnim aktivnostima zbog kojih prethodni čelnik krivično odgovara te kako tu praksu moramo promijeniti i vratiti povjerenje javnosti, posebno subjekata koje nadziremo i reguliramo. Na moje iznenađenje, reakcija i interes u Komisiji na te inicijative ne samo da su izostali već su s vremenom prerasli u otpor - kazao je Živković.

Matej Živković teško je ranjen u napadu koji se dogodio 16.3.2022. godine. Osim što je zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Živković je i svjedok u više predmeta privrednog kriminala. Slučaj atentata na njega do danas nije rasvijetljen, iako su se u javnosti pojavljivale različite spekulacije o pozadini ovog napada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.