open-navfaktor-logo
search
Odlazi iz Slobode
Žižović: Bilo je dosta opstrukcija i ovakav rasplet bio je samo pitanje vremena
Rukovodstvo Fudbalskog kluba Sloboda iz Tuzle umjesto Mladena Žižovića za šefa stručnog štaba imenovalo je dosadašnjeg trenera u omladinskim kategorijama kluba Amira Spahića. 
25.03.2022. u 13:17
get url
text

Niz lošijih rezultata u proljetnom dijelu sezone uveliko je odredio sudbinu Žižovića na kormilu Slobode. Stigao je u martu 2021., a odlazi u martu 2022. godine. Rasplet nakon poraza u Širokom Brijegu, prema njegovom mišljenju, bio je manje-više očekivan. 

- Stvoren je takav ambijent i atmosfera da više nije bilo smisla nastaviti raditi. Bilo je dosta opsturkcija u posljednjih mjesec ili dva tako da je neminovnost bio ovakav rasplet i to je bilo samo pitanje vremena. Za sve je bitan ambijent i atmosfera u klubu i oko kluba. Trebao sam sinoć da s ljudima iz kluba sjednem, ali su to oni valjda ranije izdogovarali i već je vođen trening tako da nisam imao kompletne informacije, da će biti postavljen novi trener itd. Pričalo se, ali zvanično ne. Sinoć sam saznao da je to tako - kaže Mladen Žižović u razgovoru za Fenu. 

Statistički gledano, sa Slobodom je ostvario 11 pobjeda, upisao 13 poraza i ubilježio 14 remija...

VEZANI TEKST - Spahić novi trener Slobode, ceh zbog loših rezultata platili Žižović i Jahić
 

- Ako gledamo na moj kompletni rad u Slobodi, smatram da možemo biti zadovoljni s obzirom na sve okolnosti, na kvalitet, na dešavanja oko kluba... Ovdje u BiH se dobro zna koji su dometi pojedinih klubova, tako da s moje tačke gledišta možemo biti apsolutno zadovoljni ako u obzir uzmemo kompletnu godinu. Ispunili smo sve ciljeve postavljene pred nas, neke smo i premašili. Spasili smo Slobodu iz jedne nezavidne, pa možda i kritične situacije, govorim za prošlu sezonu i ne vjerujem da bi neko objeručke prihvatio da radi, ali sam ja sa zadovoljstvom prihvatio izazov i sa svojim asistentom Adnanom Jahićem, uspijemo da 4-5 kola prije kraja prvenstva obezbijedimo opstanak. Poslije toga ide stabilizacija kluba i neka obećanja da ćemo u ovoj sezoni biti malo pojačani, imati redovnije isplate i to je funkcionisalo jedan određeni period. Imali smo energiju i entuzijazam tokom cijelog jesenjeg dijela - dodao je.

Međutim, ističe da su se  problemi nagomilavali što nisu mogli da prate te da je Sloboda na mjestu koje je objektivno maksimum u ovom trenutku.

- S obzirom na zacrtane planove, smatram da smo to ispunili, prvenstveno je to opstanak u ligi, i eventualno da budemo tu oko 7. mjesta. Mi smo sedmi, došli smo do četvrtfinala Kupa BiH, afirmisali mlade igrače i smanjili troškove tako da izuzimati iz konteksta posljednje 3-4 utakmice se može, ali generalno mislim da je ovo maksimum. Sloboda nije konkurentna Sarajevu, Zrinjskom, Borcu, Tuzla Cityju, Veležu… A Sloboda je među sedam timova u ligi od početka prvenstva. Deset kola je do kraja, a Sloboda šest utakmica igra na Tušnju i realno sa nekih pet bodova će ostati u ligi što je bio primarni cilj - naglasio je.

Žižović ističe da dobro zna kako su kod trenera uvijek spakovani koferi, a treneri u Premijer ligi BiH žive od sedmice do sedmice.

- Kod nas trenera je takav posao od ljubavi do nezadovoljstva. Tanka je linija između toga. Nemam nekih planova. Takav je posao kod nas od sedmice do sedmice. Odmorit ću se, to je sigurno. Puno me je potrošila ova godina. Probali smo neke stvari da iz korijena promijenimo i u klubu i oko kluba, gdje su učahureni neki stereotipi, a naišli smo na opstrukcije. Bitno je da čistog obraza idem iz kluba i da se vidi napredak u odnosu kada sam preuzeo klub. Ostavljam klub u boljem stanju nego što sam ga zatekao. Mislim da je to ogromna razlika, a za nešto više potrebna je bolja, kvaliteta, više odricanja, realni ciljevi... - izjavio je Žižović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.