open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Žižović: Znaju se gazde Premijer lige BiH, nezapamćen potez Ćurguza u Trebinju
Mladen Žižović je nakon prošlosezonskog rastanka za Slobodom bez trenerskog angažmana.
10.10.2022. u 19:38
get url
text

Dok čeka ponude za posao šefa stručnog štaba, Žižović u nešto drugačijoj ulozi pomaže Radniku iz Bijeljine da "stane na noge". Usput, pomno prati i utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Žižović je za Faktor komentarisao duele 13. kola Premijer lige BiH. Smatra da za sada nema pretjeranih iznenađenja, da su pozicije na tabeli iz sezone u sezonu preslikane i da se zna ko su gazde bh. elite, odnosno da svako unaprijed zna koji timovi će voditi bitku za izlazak na euroscenu, a koji za preživljavanje i očuvanje premijerligaškog statusa.

- Kad pogledamo tabelu, brzo shvatimo da je svake godine naša liga "prepisana". Zna se otprilike ko se bori za vrh, a ko će se boriti za opstanak. Neki naprave iznenađenje, onda brzo mijenjaju planove, zatim se izgube u planovima i nastaju veliki problemi. Neki klubovi treba da imaju realne i ostvarive ciljeve, pogotovo ovi što se bore za puko preživljavanje i opstanak. Međutim, kako bi se dodvorili navijačima, oni izjavljuju da će se boriti za Evropu i sami sebi skaču u stomak. Generalno, zna se ko su gazde u našoj ligi, ko iole malo posmatra zna da će se Zrinjski, Borac, Tuzla City, Sarajevo, Željo, Široki i Velež boriti za prve četiri pozicije, a svi ostali za opstanak - smatra Žižović.

Željezničar - Zrinjski 0:1

Bez obzira na to što je igrao sa Zrinjskim, smatram da je Željo mogao više zbog ambijenta i euforije koja se vratila na Grbavicu. Bili su konkurenti, možda po igri nisu ni zaslužili da izgube. Presudilo je iskustvo i veća kvaliteta Zrinjskog, koji je još jednom pokazao da je naša najkvalitetnija ekipa. Kako bude vrijeme odmicalo, odnosno kada nadoknadi zaostale utakmice, vjerovatno će Zrinjski zasjesti na prvu poziciju.

Sarajevo - Borac 1:0

Puno pritiska u posljednje vrijeme na ekipu Sarajeva. Vidi se u nekim elementima igre da su igrači pod nervozom. Kada pogledamo sve, mislim da je pobjeda zaslužena. Sarajevo treba vremena i strpljenja jer je promijenilo mnogo igrača ove sezone. Nije to lako i jednostavno uigrati. Sarajevu trenutno igra nije prioritetna, bitni su rezultati kako bi se vratio mir u svlačionicu i među igrače. Očekujem da će Sarajevo nakon ove pobjede krenuti uzlaznom putanjom.

Posušje - Tuzla City 3:0

Rezultatski izgleda kao najveće iznenađenje. Pobjeda Posušja je zaslužena, pogotovo je to bilo riješeno nakon prvog poluvremena. Posušje je drugačija ekipa kući, nego na strani. Imaju prednost domaćeg terena zbog odane publike. Bila su im neophodna tri boda da dođu u mirniju zonu, bez obzira na to što je sve u dva-tri boda.

Leotar - Sloga Doboj 4:1

Zaslužena i ubjedljiva pobjeda. Ono što meni bode oči jeste pet promjena na poluvremenu (trener Sloge Zoran Ćurguz zamijenio pet fudbalera, op. a.). Nisam odavno to vidio, ni čuo. Zanimljivo, ne znam koji je razlog. Neobično, da prođemo sve lige svijeta mislim da to nećemo vidjeti. Nezapamćeno u našoj ligi, od osnivanja. Leotar važnom pobjedom hvata priključak. Imaju drugačiji raspored, nekoliko utakmica kući, bitno im je da budu "živi" do polusezone. U zavisnosti kakav će ambijent biti oko kluba, ukoliko se poslože kockice, sigurno će biti konkurentni za opstanak u ligi.

Sloboda - Široki 0:3

Možete izgubiti utakmicu, nekad izgubite i većim rezultatom, ali ono što je alarm za Tuzlake jeste način na koji je Sloboda izgubila. Da nije bila konkurentna tokom čitavih 90 minuta. Sloboda je, kad sam bio trener, prošle godine u ovom periodu bila pri vrhu, imali smo dvadesetak bodova. Sloboda je sastavljena od kvalitetnih igrača. Doveli su Vranješa, Komazeca, Osmankovića, Bekića, nekad igrače naših najboljih klubova. Nešto ne štima i to je ova utakmica pokazala.

Široki se poslije blijede utakmice u Mostaru, odnosno dobre igre Zrinjskog, opet vratio na pobjednički kolosijek. Sigurno je da su Širokobriježani za sve ekipe iznenađenje.

Igman - Velež 0:1

Igman nije zaslužio da izgubi. U drugom poluvremenu su bili konkurentiniji. Puno rastrzana utakmica bez neke ljepote. Odlučio je jedan detalj, slaba reakcija zadnje linije gdje se Zajmović vrlo dobro snašao i postigao gol. Pobjeđuje ekipa koja napravi manje grešaka. Ovdje je ključna bila ta jedna greška pred sam kraj utakmice. Uprkos ranijim mečevima koji su bile preslikani, bez puno šansi, gdje su igrali konstantno neriješeno, Velež je uspio da dođe do vrijedna tri boda i sigurno će kolegi Osimu mnogo značiti na polju samopouzdanja pred gradski derbi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.