Zlatna iz Rija za Faktor: U BiH se uvijek osjećam fantastično

Objavljeno: 14.07.17 u 22:17 Autor: D. Stambolić

U organizaciji Judo saveza Federacije Bosne i Hercegovine u Fojnici je 12. jula počeo Ljetni judo kamp koji se završava sutra, a na njemu je sudjelovalo preko 150 takmičara, trenera i sudija.

Kamp koji je svečno otvorio predsjednik JS FBiH Branislav Crnogorac, danas je imao posebnu gošću.

Naime, olimpijska šampionka iz Rija, reprezentativka Kosova Majlinda Kelmeni, održala je danas pokazni trening za sve sudionike kampa, a džudistkinja koja je donijela prvu olimpijsku medalju Kosovu samo za ovu priliku stigla je u BiH.

Sa vlasnicom zlatne olimpijske medalje razgovarali smo nakon treninga u gradu gdje se nekada iskopavalo zlato. Iako je naša želja bila da razgovaramo na bosanskom jeziku, Majlinda nas je zamolila da to učinimo na engleskom kako se ne bi zbunila.

VEZANA VIJEST: Olimpijska šampionka specijalni gost Ljetnog judo kampa u Fojnici

- U Bosni i Hercegovini uvijek se osjećam fantastično. Kada sam bila mlađa češće sam dolazila u BiH i Sarajevo. Ipak, otkako sam se počela takmičiti u seniorskoj konkurenciji bilo je jako teško pronaći vremena za dolaske u vašu zemlju, ali sretna sam jer sam ponovo tu i što se družim sa mladim džudašima iz BiH - istakla je Majdlida Keljmendi na početku razgovora za Faktor.

Džudistkinja koja je Kosovu donijela prvu olimpijsku medalju rekla je kako među učesnicima Ljetnog judo kampa u Fojnici primjetila nekoliko izuzetno talentovanih takmičara i takmičarki.

- Vidjela sam zaista nekoliko veoma talentovane djece. Ako budu dobro radili i trenirali, ako budu imali neophodnu podršku, koja je jako važna, vjerujem da mogu napraviti velike rezultate. Mislim da imaju odlične trenere i da mogu ostvariti nevjerovatne rezultate baš kao moja prijateljica Larisa Cerić - kazala je što u Riju nije uspjela osvojiti medalju, te dodala:

- Lara (Cerić op.a) je nevjerovatna "džudoka", osjećala sam se jako loše kada nije osvojila medalju u Riju, a zaista mislim da je treba osvojiti olimpijsko odličje. Ipak čvrsto vjerujem da će to učiniti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine jer je to jedina medalja koju trener Brane (Branislav Crnogorac op.a) nije osvojio.

Osvojiti prvu olimpijsku medalju, i to zlatnu, za Kosovo osvojila je upravo sjajna džudistkinja u kategoriji do 52 kilograma.

- Veoma sam ponosna i sretna zbog činjenice da sam upravo ja osvojila prvu olimpijsku medalju za Kosovo. I zbog toga sam posebno sretna jer sam ja bila ta koja je donijela prvo olimpijsko odličje u moju zemlju. Svakako da mi je to bila velika čast - naglasila je Kelmendi.

Jedna od najpoznatiji kosovskih sportašica, zbog koje je naglo skočila popularnost džuda u ovoj zemlji zlato osvojeno u Riju želi odbraniti na narednim Igrma u Tokiju.

- Moj glavni cilj bit će svakako OI u Tokiju 2020. godine. Nadam se i vjerujem da ću biti sposobna da odbranim zlato - kazala je Kelmendi na kraju razgovora za Faktor.