open-navfaktor-logo
search
Sud u Hagu
Zločinac Mladić: Vrijeme provodim u krevetu, u bolovima
Nije sposoban da se bavi fizičkim aktivnostima u zatvoru
06.11.2018. u 17:17
get url
text

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić požalio se na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Haagu na loše zdravstveno stanje.

Čitajući unaprijed pripremljenju izjavu, Mladić je, tokom rasprave o stanju u postupku, rekao da mu zdravstveno stanje ne dozvoljava da ide "na terapije, koje me umaraju, a ne liječe me". Iz istog razloga, kako je kazao, nije sposoban da se "bavi fizičkim aktivnostima", kao ostali pritvorenici.

-Puno vremena provodim u krevetu, u bolovima - rekao je Mladić.

Mladić nije želio da ponavlja detalje o svojoj bolesti i lošoj hrani u sudskom pritvoru, koje je izložio na prošloj statusnoj konferenciji.

-Za više detalja pitajte moje advokate - kazao je Mladić novopostavljenoj predsjedavajućoj sutkinji Apelacionog vijeća Prisci Nyambe.

Branilac Branko Lukić je najavio da će o tim pitanjima "redovnim putem" obavještavati organe suda, kako ga je posavjetovao sudija Theodor Meron koji je donedavno vodio žalbeni postupak. Lukić je kazao i da će Mladićeva Odbrana podneti odgovor na žalbu Haških tužilaca do 14. novembra.

Za razliku od prethodne statusne konferencije kada je u košulji s natpisom "Dole NATO" povišenim glasom pogrdno govorio o Haškom sudu, Mladić se na ovoj stausnoj konferenciji ponašao korektno, odgovarajući samo na pitanja sutkinje Nyambe.

Sudija Nyambe iz Zambije postavljena je u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev Odbrane, odlukom sudije Jean-Claudea Antonettija, izuzeti predsjedavajući Meron i članovi Carmel Agius i Liu Daqun zbog "utiska da su pristrasni".

I nova sudija Nyambe je bila članica Vijeća Tribunala koje je Zdravka Tolimira osudilo na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Nyambe se, međutim, tada protivila zaključku većine sudija da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Tolimir kriv za to.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština. Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.