open-navfaktor-logo
search
Formiranje vojske Kosova
Zločinac Šljivančanin: Ne smijemo mirno posmatrati formiranje Vojske Kosova
Iako je osuđen na deset godina zatvora zbog zločina u Vukovaru, sada neometano dobiva medijski prostor u susjednoj državi
30.10.2018. u 20:35
get url
text
Zločinac Veselin Šljivančanin

Uz američki blagoslov i hrvatske oficire, Priština je ozbiljno pristupila formiranju vojske, iako time krši sve prethodne dogvore, rezolucije UN-a, kao i vlastiti ustav,  kazao je Veselin Šljivančanin srpskom tabloidu Alo.

On je, nakon današnje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je, kazavši da Kosovo formira vojsku kako bi napakostili Srbima, "podgrijao" ratničke strasti zločincu, koji tvrdi da Srbi formiranje te vojske neće mirno posmatrati.

- Odavno je svima poznato koliko je albansko i hrvatsko prijateljstvo i od kada datira. Kosovski Albanci su se još osamdesetih godina prošlog vijeka obučavali u Hrvatskoj, a to se intenziviralo ratom u bivšoj Jugoslaviji. Oni tijesno surađuju još od vremena Adema Jašarija i njegove grupe i sve to rade kako bi Srbiji nanijeli što veće zlo. Mi ne smijemo sve to mirno posmatrati i zavaravati se da je to ništa, jer oni su ozbiljni u onome što rade i spremaju se da nanesu zlo srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - zaurlao je Šljivančanin.

Alo podsjeća i da je aktualni zamjenik kosovskog ministra sigurnosti Agim Čeku, nekadašnji brigadir Hrvatske vojske, koji je 1998. godine tražio otpust iz HV-a te otišao na Kosovo i tamo pristupio OVK-a, gdje je, nakon rata, nadgledao demilitarizaciju Oslobodilačke vojske Kosova. Dvije godine je obnašao dužnost premijera Kosova, a na osnovu srpske optužnice za ratne zločine dva puta je hapšen.

Pitanje je da li zločinac Šljivančanin sve to govorio u svoje ime ili se to poklapa i sa zvaničnom politikom Aleksandra Vučića. Koje li slučajnosti da su obojica govorili u istom danu, a i izjave im se puno ne razlikuju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.