"Zmaj od Bosne" nagrađen ovacijama u BKC-u: Opera nakon 15 godina ponovo u Tuzli (FOTO)

Objavljeno: 13.03.17 u 22:50 Autor: J. B.

Nakon dugih 15 godina pauze, jedna opera ponovo je izvedena u Tuzli. 

Publika u tuzlanskom Bosanskom-kulturnom centru večeras je mogla uživati u muzičko scenskom spektaklu pod nazivom "Zmaj od Bosne".

Zanimljivo je da operu "Zmaj od Bosne" potpisuju upravo Tuzlaci. Kompozitor je Asim Horozić, dok je autor libreta Nijaz Alispahić. Režiju ovog umjetnikog djela, koje govori o Husein-kapetanu Gradaščeviću, potpisuje Ozren Prohić, a dirigentica je Nada Matošević Orešković.

- Radujem se što je prvo gostovanje ove opere, nakon tri reprize sarajevske, baš u Tuzli. Ovo je herojska opera, bosanska opera, patriotska, historijska i uz to još i savremena - rekao je autor libreta Nijaz Alispahić.

Publika je na kraju frenetičnim aplauzom, koji je trajao skoro deset minuta, ispratila izvođače, a njih je na sceni tokom dvosatne izvedbe bilo ukupno više od stotinu. Svoj doprinos izvedbi daju i Veliki hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet NP Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

Ovaj veoma zahtjevan projekat realiziran je u saradnji tuzlanskog BKC-a i Narodnog pozorišta Sarajevo uz generalno pokroviteljstvo Vlade Tuzlanskog kantona.