open-navfaktor-logo
search
Krah
Zmajevi u neslavnom društvu: Pogledajte koje reprezentacije neće igrati EURO
Kompletirana je lista 24 selekcije koje će naredne godine igrati Evropsko fudbalsko prvenstvo.
13.11.2020. u 09:01
get url
text

Za 24 mjesta na EURO-u kroz kvalifikacije borilo se 55 reprezentacija. Kvalifikacije su bile povezane i s Ligom nacija, što je bila određena vrsta popravnog ispita za reprezentacije. Dakle, za čak 43 posto članica UEFA-e osiguran je nastup na prestižnom takmičenju, a prvi put od 1976. godine nijedna selekcija nije se automatski kvalificirala kao zemlja domaćin.

Zmajevi su pod komandnom palicom Roberta Prosinečkog osvojili četvrto mjesto u grupi sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom. Zbog dobrog rezultata u Ligi nacija ranije je osiguran baraž, a za utakmicu sa Sjevernom Irskom angažovan je Dušan Bajević. Međutim, Irci su slavili na Grbavici poslije penala i ostavili bh. tim bez smotre najboljih selekcija Starog kontinenta.

Zanimljiva je i činjenica da se od 20 selekcija iz prva dva šešira kvalifikacija za EURO nisu plasirali samo Bosna i Hercegovina i Island.

Reprezentacije koje su ostale bez EP:

Bosna i Hercegovina, Island, Republika Irska, Sjeverna Irska, Norveška, Srbija, Bugarska Izrael, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farski Otoci, Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.