open-navfaktor-logo
search
Brojni prekršaji
Značajan broj saobraćajnih nesreća u KS za uzrok ima neprilagođenu brzinu
Rijetki su dani kada ulice bh. prijestolnice ne obilježi neka saobraćajna nesreća. No, tokom prethodne godine njihov broj je umanjen.
23.01.2022. u 08:24
get url
text

Trendovi na ulicama Kantona Sarajevo pokazuju smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nesreća u odnosu na 2020. godinu, i to za 13,8 posto, potvrdio je za Faktor glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

- Jedan vrlo značajan broj saobraćajnih nesreća za uzrok ima neprilagođenu brzinu, zatim, u 36 slučajeva kao uzrok je zabilježen utjecaj alkohola, dok najznačajniji dio jesu ostali uzroci, koji podrazumijevaju oduzimanje prava prvenstva i ostale uzroke – kazao je Hadžiabdić.

On ističe kako policija KS svakodnevno provodi aktivnosti kako preventivnog, tako i represivnog karaktera s ciljem poboljšanja sigurnosti učesnika u saobraćaju.

- Tokom prošle godine policija je kontrolisala blizu 200 hiljada vozila. Zbog kršenja propisa u oblasti sigurnosti saobraćaja uručeno je 184.427 prekršajnih naloga vozačima, te podneseno 2.507 zahtjeva za pokretanje krivičnog postupka i registrovano 108 sa obilježjem krivičnog djela zbog ugrožavanja sigurnosti saobraćaja – dodaje Hadžiabdić.

Hadžiabdić dalje dodaje kako su u sklopu redovnih aktivnosti policijski službenici zatekli čak više od 2.000 lica da upravljaju vozilima bez položenog vozačkog ispita, te su izrečeni prekršajni nalozi, dok je raspoloživim uređajima za kontrolu važnosti registracije na području KS izdato više od 4.000 prekršajnih naloga zbog učestvovanja u saobraćaju bez važeće registracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.