open-navfaktor-logo
search
"Slavni bogataš"
Znaju li stanovnici Vareša ko je njihov milijarder
Ivan Žilić je obećavao da će novac koji posjeduje uložiti u brojne projekte u rodnom Varešu, ali i Hrvatskoj, ali od toga do danas nije realizovano ništa
12.11.2018. u 07:56
get url
text

Da maleni i siromašni grad u srednjoj Bosni ima milijardera, priča je koja je prije nešto više od pet godina odjeknula medijima u Bosni i Hercegovini, ali i čitavoj regiji.

Svuda se pričalo o rođenom Varešaninu Ivanu Žiliću, koji je u Njemačku otišao trbuhom za kruhom, kao mladi motomehaničar, da bi u inostranstvu položio državnu maturu i diplomirao strojarstvo, a potom i radio u najvećim evropskim fabrikama, poput Forda. Žilić se prije nekoliko godina hvalio na sav glas da posjeduje najmanje oko 50 milijardi KM, te da je preselivši se u Luksemburg, Velikom vojvodstvu Luksemburga platio porez veći od dvije milijarde KM i tako odjednom prouzrokovao veliki suficit u budžetu, te se nehotice umiješao u evropsku politiku na najvišem nivou.

Obećavana ulaganja

Žilić je obećavao da će novac koji posjeduje uložiti u brojne projekte u rodnom Varešu, ali i Hrvatskoj, ali od toga do danas nije realizovano ništa.

Taman kada su ga svi zaboravili, Žilić je nedavno ponovo došao u centar pažnje hrvatskih medija kada je za Jutarnje novine ovaj samoprozvani milijarder kazao kako bi rado spasio hrvatska preduzeća i brodogradilišta koja su se našla u teškoj situaciji. Navodno bi Žilić želio preuzeti za 120 miliona eura "Petrokemiju", za 500 miliona eura "Uljanik", te za šest milijardi "Agrokor".

- Ako treba i pokriti inozemni dug Hrvatske, ali Vlada se mora pokrenuti. Jer svi bi htjeli da ja dam nešto, da uložim, da riskiram, a da niko drugi ne riskira. Pa ne može se igrati poker bez novca. Oni koji od mene traže novac, trebaju na sto staviti nešto. Neki zlatni sat, neku garanciju. Evo, ako baš želite, ako mi država omogući ulazak u "Uljanik", ja sam spreman platiti nacionalni stadion. Moj kapital je čist. Eto vam - rekao je Žilić za Jutarnji.

Informaciju o tome ko je zapravo Ivan Žilić i da li je blefer, odlučili smo potražiti upravo u njegovom rodnom gradu.

Međutim, baš kao što su njegovi milioni i način do kojih je on došao ostali u sferi magle, tako je maglovita i priča o njegovom životu.

Stanovnici Vareša, koje smo sreli, kazali su nam da tog neobičnog čovjeka, sijede kose i dugih sijedih solufa, ne poznaju lično. Znaju ga i oni uglavnom iz priča svojih prijatelja, poznanika ili iz novina.

- Puno Varešana je otišlo odavde, a i on je otišao iz Vareša davno pa ne znam ni ko bi ga se mogao sjećati. Ja mislim da je sve što on govori šuplja priča – kazao nam je jedan Varešanin, odmahujući rukom na pitanje o ovom, mnogima interesantnom, čovjeku.

Ni Senad ga ne poznaje lično, ali sa nama je podijelio informacije koje je znao.

Vareš je mogao biti Žilić-grad

- Žilić je, koliko znam živio u Vareš Majdanu i znaju ga neki stariji ljudi. Otišao je odavde nekih osamdesetih godina ja mislim, tako da ga ja ne znam, jer sam relativno mlad. A ono šta znamo o njemu znamo iz nekih priča i medija – priča Senad.

- Ono što znamo je da su odavde emisari razni iz Općine išli kod njega, ganjali neke privatne stvari... Govorilo se i da je davao nešto, ali to je mizerija, ako daš izviđačima 100 KM, a njih ima 50, šta će oni od toga, ne mogu ni sokić od toga popiti. Ja vjerujem da ima on neke pare, ali sad koliko, to je pitanje. Da je on htio uložiti pare u Vareš, odavno bi to uradio. Ne mora se grad više ni zvati Vareš, nek se zove Žilić-grad, ali on nije sentimentalno vezan za Vareš i to je sve šuplja priča – rekao nam je ovaj Varešanin.

I Enver koji živi u inostranstvu, ali ovih dana boravi u Varešu, posjećujući prijatelje, govori da je čuo za "milijardera Žilića", ali ne vjeruje u sve ono što se govori.

- Ja mislim da ima para, ali i da lovi u mutnom... Nikad nije uložio pare, on je navodno nešto davao, ali to su navlakuše.. On je, kako kažu, prvo tražio ljudima da uplate neke akontacije pa da im onda da novac. Ako ti imaš tolike pare, šta će ti akontacije. Ja bih svoje novce uložio u svoj rodni kraj da sam milioner jer imam neki patriotski osjećaj – govori Enver.

I Vera koja već 40 godina živi u vareškom selu Pogar kaže da je za Ivana Žilića čula, ali da ga nikada uživo nije vidjela.

- On je poput neke legende.  Čuli smo za njega, ali i za to kažu da je prevara. Moja sestra radi u Sarajevu. Njene kolegice joj kažu: "Što ne pričaš da imate milijardera u Varešu'" A ona im kaže: " Nemam pojma, prvi put čujem za to ime i prezime". Jedni viču da je on pomagao našem narodu, drugi kažu da nije. I ja sam za to čula samo kao i vi – priča za Faktor.

Prisjetila se priče kako je Ivan davao novac bolesnima.

- Čula sam da je neki mali novac, po 50 eura ljudima bolesnim spremao. To je više ljudi reklo i po gradu i po okolnim selima. Ali o Žiliću se trenutno pričalo, kao što je sada slučaj sa rudnikom i zlatom, a sada njega niko ni ne spominje. Posljednje što znam je da negdje živi u inostranstvu, da ima ženu i da je izumio neki patent – zaključuje naša sagovornica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.