Hrana i kosa

Znate li da ove namirnice maste kosu?

Objavljeno: 18.12.2018. u 18:21

Bilo koja brza hrana, posebno pržena u dubokom ulju, preopterećuju naše tijelo uljem zbog pretjerane stimulacije uljnih žlijezda

Foto: Ilustracija

U zimskim danima usljed zagađenog zraka, čestog nošenja kape i kosa se brže zaprlja pa se mora se i češće prati. Međutim pored tih faktora i konzumiranje određenih namirnica samo još više pospješuje masnoću kose. Jedna od njih je šećer koji potiče žlijezde u našem tijelu da proizvode više ulja.

Rafinirani ugljikohidrati poput bijelog hljeba, od prerađenih zrna pšenice, zatim bijela riža, tjestenina preopterećuju naše tijelo s procesom obrade ugljikohidrata. Ovaj proces tjera žlijezde na prekomjernu proizvodnju ulja, a mi završimo s masnim vlasištem.

Bilo koja brza hrana, posebno pržena u dubokom ulju, preopterećuju naše tijelo uljem zbog pretjerane stimulacije uljnih žlijezda. Ulje koje proizvode prekriva našu kožu, uključujući i vlasište, s dodatnom masnoćom.

Mliječni proizvodi također mogu biti krivi za proizvodnju dodatnog sebuma. I to zato što mliječne proizvode, poput mlijeka, maslaca i sira, naša tijela probavljaju poput ulja i masti, pa nam ostavljaju ljepljivu kosu i akne na licu. Također sadrže komponente povezane s viškom hormona testosterona, što također utječe na proizvodnju dodatnog sebuma.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije