open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Znate li koja će vas hrana dugo činiti sitim?
Hrana koju unosimo utječe na osjećaj sitosti. Naime, različite namirnice daju nam različit osjećaj sitosti, ali i njeno različito trajanje.
12.07.2021. u 16:06
get url
text
Zobena kaša

Na primjer, s puno manje kalorija iz kuhanog krumpira ili zobenih pahuljica duže ćemo osjećati sitost, nego ako pojedemo sladoled ili croissant.

Dakle, na osjećaj sitosti ne utječe količina kalorija već vrsta namirnica koju unesemo.

Stoga, ako ste na dijeti, uvijek je bolje odabirati one namirnice koje duže zadržavaju osjećaj sitosti te nam se želja za sljedećim obrokom javlja nakon više vremena. Naime, ako pojedete zdjelicu zobenih pahuljica narednih nekoliko sati ćete biti siti i nećete razmišljati o hrani. Istovremeno, nakon dva croissanta glad će se pojaviti vrlo brzo što posljedično znači: potrebu za većom količinom hrane, unos znatno više kalorija i nakupljanje viška kilograma.

Ovo su najzasitije namirnice

1. Kuhani krompir
Kuhani neoguljeni krumpiri su dobar izvor više vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalij. Krumpiri imaju visok udio vode i ugljikohidrata te sadrže umjerenu količinu vlakana i proteina. Ne sadrže gotovo ništa masti.

U usporedbi s drugom hranom bogatom ugljikohidratima, krumpiri su jako zasitni. Zasluge za zasitnost krumpira pripadaju proteinu naziva proteinaza inhibitor dva koji utječe na smanjenje apetita.

2. Jaja
Jaja su iznimno nutritivno zdrava i bogata. Većina hranjive vrijednosti se nalazi u žumanjku, uključujući antioksidanse letein i zaeksantin koji pomažu ljudskom zdravlju. Jaja su izvrstan izvor kvalitetnih proteina te sadrže svih devet aminokiselina.

3. Zobena kaša
Zobene pahuljice mnogima su izbor za doručak: zasitne, a niske kalorijske vrijednosti, bogate beta glukanom i drugim vlaknima koji upijaju vodu pa dodatno pojačavaju osjećaj sitosti i odgađaju osjećaj gladi kroz duže vrijeme.

4. Riba
Riba je bogata kvalitetnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama, esencijalnim mastima koje moramo u organizam unijeti hranom ili dodacima prehrani. Upravo ove masne kiseline daju osjećaj sitosti, ističe studija provedena na Univerzitetu Navarra u španjolskoj Pamploni.

Dodatno, studije provedene na australskom Deakin University pokazuju da proteini iz ribe daju dulji osjećaj sitosti nego proteini drugog porijekla.

5. Supe
Tekuću hranu mnogi smatraju manje zasitnom od krute, no sa supom je to drugi slučaj. Naime, studije provedene na američkom Iowa State University su pokazale da supe imaju veći indeks sitosti nego kruti obroci koji sadržavaju iste namirnice.

6. Meso
Malomasno meso je bogat izvor kvalitetnih proteina te je i jako zasitna namirnica. Posebno je zasitan goveđi odrezak, što ovu vrstu mesa čini najzasitnijim izvorom proteina, odmah nakon ribe.

7. Grčki jogurt
Grčki jogurt je po svojoj formi znatno gušći od običnog jogurta je ima i znatno viši udio proteina. Studija provedena na američkom University of Missouri pokazala je da su osobe koje za međuobrok pojele grčki jogurt duže zadržale osjećaj sitosti te manje jele za večeru.

8. Povrće
Povrće je bogato vitaminima i mineralima te je bitan njegov unos za održavanje ljudskog zdravlja. Osim toga, povrće je bogato volumenom, a nisko kalorijama. Povrće sadrži visok udio vlakana i vode što daje osjećaj punosti i sitosti na duže vrijeme.

Studija provedena na američkom The Pennsylvania State University je pokazala da unos veće porcije salate prije obroka koji sadrži tjesteninu povećava osjećaj sitosti i smanjuje ukupan unos kalorija u tom obroku.

9. Posni sir
Posni sir je namirnica bogata proteinima a s niskim udjelom masti i ugljikohidrata. Njegov visok udio proteina daje duži osjećaj sitosti, čak i uz nizak kalorijski unos.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.