open-navfaktor-logo
search
Ljekovito
Znate li koja je najzdravija žitarica na svijetu?
Zobena kaša smanjuje rizik od raka debelog crijeva
28.09.2019. u 16:57
get url
text
Zob

Zob je jedna od najzdravijih žitarica na svijetu. Najzdravije je kupiti zob u zrnu i napraviti kašu uz dodatke po izboru. Prava domaća, zobena kaša je nevjerovatno hranjiva. Ova hrana od cijelog zrna može pomoći pri gubitku težine, obnavlja zalihe zdravog holesterola, pruža odličan izbor vlakana…

Zobena kaša podstiče rad crijeva. Vlakna iz zobi čiste crijeva i podstiču zdravu probavu. Pomažu i poboljšavanju sveukupnog zdravlja gastrointestinalnog trakta tako što omogućavaju pokretljivost crijeva pa se hrana u njima zadržava upravo onoliko koliko je potrebno.

Istraživanja dokazuju prednosti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih bolesti. Antioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine je odličnim izborom za doručak svima koji trebaju smanjiti nibo lošeg holesterola.

Zobena kaša smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Provedena istraživanja u kojima su učestovala dva miliona Evropljana pokazala su da visok nivo dijetetskih vlakana može spriječiti razvoj raka debelog crijeva. Da biste izbjegli ovu opaku bolest, jedite što više zobene kaše.

Primarno razgradivo vlakno u zobi, poznato kao beta glukan, djelomično se otapa u vodi kad se proguta, formirajući gustu supstanciju u želucu koja ima vrlo korisna svojstva. Jedna od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi.

Osobe na dijeti imaju problem da stalno osjećaju glad, pa pribjegavaju nezdravim grickalicama. Zobena kaša stvara osjećaj sitosti duži dio dana, a organizam čisti od toksina. Ako za doručak pojedete kašu od kvalitetnog zobenog zrna, nećete biti gladni do ručka.

Evo kako pripremiti zobenu kašu

Kupite zob u zrnu, kuhajte ga nekih 30-ak minuta. Kada se malo ohladi dodajte kockicu-dvije crne čokolade, a može i nekoliko kolutića banane, komadića jabuke, kruške...Po želji

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.