open-navfaktor-logo
search
Ljeto
Znate li koliko je vašem psu vruće kad ga ostavite u autu?
Pet minuta u vrućem automobilu dovoljno je da pas doživi toplotni udar, a već za 15 minuta psi od toga mogu i uginuti. Automobil koji je parkiran na suncu se vrlo brzo može zagrijati.
18.08.2018. u 05:07
get url
text

Naučnici sa univerziteta u Arizoni nedavno su otkrili kako se manji automobili zagrijavaju izrazito brzo, ali svi nakon sat vremena na suncu dosegnu temperaturu od 47 stepeni. 

Volonteri Helping Animalsa Tomfa Tomislav Vukelić i Robi iz Zagreba su isprobali ovo užasno iskustvo. Auto je stajao manje od sat vremena na suncu, a temperatura u njemu je prilikom ulaska volontera već bila viša od 38 stepeni. U samo par minuta temperatura se počela dizati. Tomfa i Robi su rekli da im je to bilo najgore iskustvo u životu, najviše su imali problema s disanjem i pritiskom u prsima, piše Index.hr.

Zamislite samo kako se osjeća bespomoćan pas zatvoren u kipućem autu. Temperatura u autu je varirala od 40 do 52 stepena. Najtoplije mjesto u autu je upravljač i kontrolna ploča.

Postoje psi koji će mirno sjediti na zadnjem sjedištu, ali pretpostavka je da će ih uhvatiti panika i da će htjeti izaći iz auta te se premještati kako bi došli do malo hlada. Pas koji je zatvoren u autu je bespomoćan i iako možda mislite da vas neće biti samo par minuta, dovodite njegov život u opasnost. Većina pasa pri temperaturi od 26 do 29 stepeni ima povećani rizik za toplotni udar, a temperature više od 32 stepena mogu biti smrtonosne.

U rizičnu skupinu spadaju veliki psi, pretili psi, brahiocefalični psi, štenci i stariji psi. Pazite na svoje ljubimce i ne ostavljajte ih u autu na visokim temperaturama, čak ni s otvorenim prozorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.