open-navfaktor-logo
search
Oprezno iako su zdravi
Znate li šta vam se može dogoditi ako pretjerate sa orašastim plodovima?
Do sada ste barem nekoliko puta čula koliko su orašasti plodovi zdravi. Nutricionisti nam ih ovih dana često preporučuju kao odličnu zamjenu za nezdrave grickalice dok gledate omiljeni film ili čitate knjigu.
22.04.2020. u 21:29
get url
text

I zaista su zdravi, jer se povezuju sa poboljšanjem zdravlja srca, borbom protiv raka, smanjenjem rizika od pojave Alzheimerove bolesti, pa čak i sa gubitkom neželjenih kilograma.

No, i sa orašastim plodovima treba biti oprezan. Naime, oni također imaju "zasluženu" reputaciju kao hrana koju ne možete prestati jesti, zbog čega se malo ko od nas drži preporučenih dnevnih količina.

Problem s prekomjernom konzumacijom orašastih plodova mogu biti i neki zdravstveni rizici, a u nastavku pročitajte koja su tri najgora:

Brzo ćete dobiti na težini

Puno je istraživanja koja govore kako orašasti plodovi mogu pomoći u gubitku neželjenih kilograma. Međutim, treba obratiti pažnju na sljedeću činjenicu – ovi rezultati vrijede samo ako ih jedete u umjerenim količinama.

Prekoračite li preporučene dnevne količine, dogodit će se upravo suprotno i zapravo ćete dobiti na težini. Dodatni problem je i podatak da će se to dogoditi puno brže nego da ste pretjerivali sa nekom drugom hranom.

Naime, orašasti plodovi veoma su bogati kalorijama, stoga daju više energije nego ostale namirnice. Primjera radi, 30-tak grama badema sadrži 163 kalorije, dok ista količina kuhane tjestenine sadrži svega 37 kalorija.

Mogu potaknuti problem sa probavom

Ako se ikada osjećate naduto nakon konzumiranja orašastih plodova, niste jedini. Nadutost je česta “nuspojava” zahvaljujući fitatima i taninima, sastojcima zbog koji su orašasti plodovi teže probavljivi. Kao da to nije dovoljno loše, pretjerano konzumiranje masti (kojom obiluju orašasti plodovi) u kratkom vremenskom periodu može dovesti i do proljeva.

Kako možete spriječiti ove neugodne posljedice? Tako što ćete se držati preporučenih dnevnih količina, ili se odlučite za opcije koje su lakše probavljive.

Postoji i rizik od trovanja selenom

Opadanje kose, lomljivi nokti, zadah, bol u mišićima i zglobovima – sve su to simptomi trovanja selenom, rijetkog, ali vrlo ozbiljnog stanja koje se može pojaviti ako konzumirate previše brazilskih oraščića (s ostalim orašastim plodovima ste sigurni).

Brazilski oraščići toliko su bogati selenom da stručnjaci preporučuju da ne jedete više od nekoliko oraščića dnevno, i to svega nekoliko puta sedmično.

Kolika je dozvoljena dnevna doza

Prijedlog za međuobrok, uz jabuku, ili drugo voće po izboru, može biti jedna šaka orašastih plodova. Najbolje je izabrati različite vrste, a uz to možete dodati i košpice tikve, sjemenke lana ili suncokreta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.