open-navfaktor-logo
search
Puno govori
Znate li svoju krvnu grupu: Neke su podložnije oboljenjima srca, demenciji, neplodnosti
Dok je ranije već bilo poznato kako su osobe s krvnom grupom A u riziku od raka želuca, studija objavljena u BMC Cancer, u tu je grupu svrstala i one sa krvnom grupom AB
23.12.2019. u 10:20
get url
text

Krvna grupa može predvidjeti rizik za neke bolesti. Naime, naučnici su u medicinskom časopisu "Wiley Interdisciplinary Reviews: Systems Biology and Medicine" objavili kako su određene krvne grupe, po pitanju određenih bolesti, rizičnije od drugih, pa je, kako su kazali istraživači, vrlo važno poznavati imate li A, B, AB ili 0 krvnu grupu.

Krvni ugrušci - AB, A i B

Danski naučnici utvrdili su kako su određene krvne grupe, po genetskoj predispoziciji, sklonije za razvoj krvnih ugrušaka u nogama. Takvi ugrušci mogu dospjeti do pluća i tako ugroziti život. Takav rizik, povećan za 40 posto, imaju osobe sa AB, A i B krvnom grupom. 

Bolesti srca - A, B i AB

Povećan rizik od bolesti srca, ali i kraći životni vijek, navodi se u studiji objavljenoj u BMC Medicine, češći su kod osoba s krvnim grupama A, B i AB, nego kod osoba sa krvnom grupom 0.

Rak želuca - A i AB

Dok je ranije već bilo poznato kako su osobe s krvnom grupom A u riziku od raka želuca, studija objavljena u BMC Cancer, u tu je grupu svrstala i one sa krvnom grupom AB.
Tačnije, pronašli su poveznicu te krvne grupe i raka želuca kod ljudi u Kini.

Smanjena plodnost - 0

Zbog veće količine hormona FSH, žene s krvnom grupom 0 imaju smanjenu plodnost, odnosno smanjena je rezerva jajnih ćelija, navodi se u studiji, objavljenoj u časopisu Human Reproduction. S druge strane, godine su i dalje ključni faktor rizika po pitanju plodnosti.

Demencija i gubitak pamćenja - AB

Za 82 posto osoba s krvnom grupom AB povećan je rizik za razvoj kognitivnih bolesti, navodi studija objavljena u magazinu Neurology. Takvi rezultati pojašnjavaju se s povećanim nivoom određenog faktora koji se nalazi u ovoj krvnoj grupi, a koji pomaže u zgrušavanju krvi.

Moždani udar - A, B i AB

Studija objavljena u Journal of Thrombosis and Haemostasis zaključila je kako za krvnu grupu 0 postoje najmanje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Iako se još uvijek pokušava utvrditi koji je tačan razlog toga, sumnja se na brojnost faktora kod krvne grupe 0 koji se već ranije povezivao sa moždanim udarom i krvnim ugrušcima.

Ubodi komaraca - 0

Rezultati istraživanja pokazali su kako su osobe s krvnom grupom 0 privlačnije komarcima nego što su to, primjera radi, oni sa krvnom grupom A.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.