open-navfaktor-logo
search
Agencija za lijekove BiH
Zolak: Pritisak da se "ozakoni" korištenje tehničkog gasa za liječenje u RS-u
Direkor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak upozorio je danas da ova agencija trpi pritisak da da saglasnost kojom bi se "ozakonilo" korištenje tehničkog, odnosno industrijskog gasa u liječenju pacijenata u bh. entitetu Republika Srpska.  
12.10.2021. u 15:40
get url
text

VEZANI TEKST - Zolak: Slučaj "Kisik" nije afera, nego zločin, pacijenti godinama "liječeni" tehničkim kisikom

- Ovi pritisci se vode na više nivoa, a najbitniji je da se već 17 dana namjerno ne nabavlja medicinski kisik u dovoljnim količinama za liječenje pacijenata, poput traženja od Messera dozvole za velepromet medicinskim kisikom u tenderu za bolnicu Bosanska Gradiška, znajući da je ta vrsta dozvole nepotrebna, jer je Messer proizvodač i po drugoj osnovi može isporučivati lijek, što uspješno radi godinama.

Druga je priča direktora UKC-a RS-a da ne može nabaviti medicinski kisik, jer nije raskinuo ugovor sa Tehnogasom, stvarajući na taj način osjećaj krize i panike među građanima, te kupujući vrijeme da se preko institucija, ili pojedinaca u tim institucijama, vrši pritisak na Agenciju za ostvarivanje sulude ideje - istakao je Zolak.

On je naveo da su institucionalni pritisci dolazili sa dvije strane, a prvi je pokušaj ministra zdravlja RS-a Alena Šeranića da na prošlosedmičnoj konferenciji entitetskih ministra zdravlja i predstavnika Brčko Distrikta, dobije saglasnost za upotrebu tehničkog gasa.

VEZANI TEKST - Agencija za lijekove dostavila dokumentaciju Tužilaštvu RS-a

- Na tom sastanku svi učesnici su jasno poručili da ne postoji zakonska mogućnost da se ta zamisao sprovede - dodao je Zolak.

Nadalje, navodi da druga linija pritisaka ide preko Stručnog vijeća, Upravnog odbora Agencije, čiji su članovi, naveo je Zolak, jučer u večernjim satima dobili zahtjev za hitan sastanak.

- Za sve navedeno posjedujem konkretne dokaze u vidu prijedloga zapisnika sa konferencije ministara zdravlja i predstavnika Brčko Distrikta, te Viber prepisku Stručnog vijeća Agencije sa pomenutom inicijativom - istakao je Zolak.

U prilog svojim tvrdnjama, Zolak je priložio dopis koji je slao ministarstvu zdravlja RS-a,  gdje ih obavještava da UTP Uljanik iz Hrvatske može osigurati medicinski kisik potreban RS-u.

VEZANI TEKST - Šarović: Đajić zloupotrebljava strah ljudi jer mu odgovara rad iza kulisa

Takođe, podvukao je da ga je prošle sedmice i predstavnik Messera obavijestio, kao i ministarstvo zdravlja RS, da i ova kompanija može obezbijediti potrebne količine lijeka - medicinskog kisika.

- Uzimajući u obzir navedeno, odnosno da imate na dvije strane osigurane potrebne količine, važeću dozvolu za puštanje u promet medicinskog kisika iz UTP Uljanik, te Krajinagrupu kao registrovanog veleprometnika medicinskim kisikom koja tu dozvolu može iskoristiti za uvoz, i Messera sa dozvolom za unutrašnji promet, molim vas da izađete sa saopćenjem za javnost i jasno kažete da krize u snabdijevanju medicinskim kisikom nema, barem što se objektivnih razloga i prepreka tiče - poručio je Zolak u svom dopisu ministru zdravlja RS-a.

Dodao je i da "ukoliko to ne učini", smatrat će ga lično odgovornim za "paniku i vještačku krizu, koju neki od direktora bolnica šire posljednjih dana".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.