open-navfaktor-logo
search
Konferencijska liga
Zrinjski protiv Tobola: Kazahstance predvodi stručnjak koji je radio u Premijer ligi BiH
Zrinjski je ostao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.
29.07.2022. u 08:37
get url
text

Plemići su preko Tirane izborili plasman u treću rundu ovog takmičenja i sa ukupnih 4:2 otišli na megdan kazahstanskom Tobolu.

Tobol je aktuelni prvak Kazahstana, a svoj evropski put počeo je u kvalifikacijama za Ligu prvaka. U prvom kolu kvalifikacija za Tobol je prejak bio mađarski Ferencvaroš. Nakon 0:0 u Kazahstanu, tim za koji nastupaju Eldar Ćivić, Adnan Kovačević, Muhamed Bešić, slavio je pred svojim navijačima sa 5:1.

Poslije eliminacije u Ligi prvaka, Tobol je kao i Zrinjski kvalifikacije nastavio u Konferencijskoj ligi, a u drugom kolu u dva meča bio je uspješniji od Lincolna iz Gibraltara (ukupno 3:0).

Na klupi Kazahstanaca sjedi Milan Milanović, 59-godišnji trener iz Beograda. On je ovaj tim vodio ukupno 10 puta i ima učinak od pet pobjeda, dva remija i tri poraza, s gol razlikom 14:19.

Milanović je prethodni angažman imao u Mačvi iz Šapca, a radio je još u armenskom Alashkertu, Novom Pazaru, Radu iz Beograda, Radniku iz Surdulice, Zemunu, Radničkom iz Niša, Hajduku iz Kule.

Interesantno, jedno vrijeme fudbalski hljeb je zarađivao u Bosni i Hercegovini. Bio je trener Laktaša u 13 mečeva u sezoni 2009/10, kada se ovaj tim takmičio u Premijer ligi.

Roster Tobola "težak" je gotovo 11 miliona eura, a najpoznatiji fudbaler ovdašnjoj javnosti je 35-godišnji Zoran Tošić, nekadašnji član Partizana, ali i Manchester Uniteda i moskovskog CSKA.

Zrinjski i Tobol prvi susret igraju u Mostaru naredne sedmice. Udaljenost između Kostanoya, grada iz kojeg dolazi Tobol, i Mostara je oko tri i po hiljade kilometara, što znači da dva tima čekaju duga putovanja.

Već u ponedjeljak Tobol i Zrinjski saznat će potencijalne rivale u play-offu Konferencijske lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.