open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Zrinjski uvjerljiv protiv Željezničara u derbiju četvrtog kola
Derbi četvrtog kola između Zrinjskog i Željezničara bio je to samo na papiru jer je mostarski sastav izdominirao ovim susretom i zasluženo slavio sa 3:0, a po prikazanim šansama mogla je i koja lopta više završiti u mreži gostiju iz Sarajeva.
07.08.2021. u 22:50
get url
text

Od prve minute, kada je Juranović u 27. sekundi probio lijevu stranu Željine odbrane, bilo je jasno da će fudbaleri Zrinjskog krenuti maksimalno ofanzivno u ovaj susret.

Prvu veliku priliku mostarski sastav imao je u četvrtoj minuti. Poslije jedne odlične duge lopte Bilbija je izbio sam pred Bendera, ali mu je golman Plavih glavom odbranio čisti zicer.

Izrabranici Sergeja Jakirovića kotrolisali su susret, a visokim presingom pravili pritisak na zadnju liniju Željezničara. Podatak iz 25. minute o posjedu lopte (85:15) možda najbolje govori o odnosu snaga u prvom dijelu prvog poluvremena.

Tim sa Grbavice uglavnom se nastojao organizovano braniti i svoju priliku vrebati iz kontranapada. Tri takve dobre situacije imali su u dva navrata preko Subašića i jednom preko Zdunića. Upravo je šansa koju je današnji debitant za Plavi imao u 26. minuti bila i najbolja za goste u prvom dijelu. Ipak, njegov šut iskosa sa desne strane, poslije lijepe kontre, prošao je pored desne stative Kukićevog gola.

Konstantnom pritisku domaćina gosti su ponajviše odlijevali zahvaljujući raspoloženom Josipu Benderu. Golman tima sa Grbavice u 32. minuti odličnom reakcijom loptu je ispod prečke skrenuo u korner poslije još jednog pokušaja Nemanje Bilbje.

Dominaciju u prvom poluvremenu fudbaleri Zrinjskog materijalizovali su u 36. minuti. Poslije ubačaja Bašića s desne strane u kaznenom prostoru gostiju najbolje se snašao Savić i pogodio za 1:0.

Samo pet minuta nakon prvog, fudbaleri Zrinjskog postigli su i drugi pogodak. Almir Bekić je dobro ubacio s lijeve strane, a Nemanja Bilbija odlično je skočio i udvostručio prednost svog tima pored prilično indolentnih defanzivaca gostiju.

Da njihovom igrom Tomislav Ivković nije bio zadovoljan poslao je jasno već na startu drugog dijela. U svlačionici su ostali Malić, Blažević i Vrhovac, a priliku umjesto njih dobili su Bekrić, Kosorić i Crnčević.

Promjene u sastavu nisu donijele velike promjene u igri Željezničara.

U 57. minuti viđena je slična akcija kao kod drugog gola Zrinjskog. Akteri su bili isti, Bekić i Bilbija, a i ishod njihove saradnje je bio identičan. Kapiten Zrinjskog je odlično pogodio poslije ubačaja lijevog beka njegove ekipe.

Najbolju priliku na utakmici Željo je imao u u 74. minuti kada je Samir Bekrić iz slobodnog udarca pogodio prečku.

Rezultat se do kraja susreta nije mijenjao, pa je mostarski sastav upisao drugu ovosezonsku pobjedu, a tim s Grbavice drugi poraz.

Zrinjski u narednom kolu gostuje kod Borca, dok će Željo ugostiti Rudar iz Prijedora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.