Žrtva zlostavljanja: Australac se decenijama bori sa traumom iz djetinjstva

Objavljeno: 06.03.17 u 11:16

Peter Blenkiron iz Ballarata, u Australiji, kao osnovac bio je žrtva zlostavljanja Edwarda Dowlana, člana organizacije "Christian Brothers", a već nekoliko decenija ne može da se oslobodi te traume, javlja Anadolu Agency (AA).

Peter Blenkiron FOTO: AA
Peter Blenkiron FOTO: AA

Blenkiron (53) je odlučio podijeliti svoje iskustvo s ciljem da se nešo slično ne dogodi budućim generacijama.

Kaže da su nakon što je progovorio o onome što mu se desilo dok je imao 11 godina i bio učenik osnovne škole "St. Patrick’s", o njegovom slučaju pisane vijesti, pokretane istrage i sudski postupci.

”Koriste se blagi izrazi poput 'zlostavljanje djece'. To je zapravo silovanje. To je nešto što će žrtve progoniti do kraja života. Mnogi moji školski drugovi su preminuli vrlo mladi. Okončali su svoje živote. Izvršili su samoubistva pijenjem pića, lijekova i korištenjem droge”, rekao je Blenkiron.

Podsjetio je da je ovaj problem zastupljen širom svijeta, ne samo u Australiji.

”Muškarci smatraju da se trebaju sami izboriti sa tim. Ponekad traženje pomoći zahtijeva veću hrabrost”, dodao je Blenkiron.

Prema njegovim riječima, veliki broj žrtava seksualnog zlostavljanja dugo proživljavaju period poricanja.

”Sam sam poricao 38 godina. Bio sam vrlo uspješan. Mnogo sam radio. Rekao sam: ‘Nije utjecalo na mene ono što mi se desilo’, i nastavio sa životom. Kasnije sam se raspao, stvari su krenule nagore. Ličio sam na čovjeka slomljene noge koji smatra da treba brže trčati”, ispričao je.

Pozvao je i druge žrtve seksulanog nasilja da zatraže pomoć.

”Niste vi krivi za ono što se desilo. Šutnja hrani zlostavljanje. Ukoliko pobijediš šutnju i sram, cijela će se zajednica promijeniti i početi oporavljati“, poručio je Blenkiron.

Dodaje kako mu je crkva određeno vrijeme pomagala nakon što je priznao da je bio žrtva zlostavljanja, ali da je kasnije prestala pomagati te da je uslijedila četverogodišnja pravna borba protiv nje.

”U tom periodu nisam mogao raditi. Izgubio sam posao, sve sam izgubio. Da sam ranije potražio pomoć, stvari bi se drugačije odvijale. Imao bih posao, mogao bih zarađivati”, kazao je Blenkiron.

Dodao je kako je za budućnost potrebno na prvo mjesto staviti djecu.

”Ako se svaka zajednica, svaki pojedinac, upita da li će biti dobra budućnost djece, promijenit ćemo svijet“, dodao je ovaj Australac.