Brojni skandali

Zuckerberg ocijenio rad Facebooka u 2018. godini

Objavljeno: 01.01.2019. u 16:38

Facebook se nada da će u novoj godini uspjeti da popravi svu štetu kroz koju je prošao u posljednjih 12 mjeseci


U finišu 2018. godine Mark Zuckerberg, vlasnik i direktor Facebooka, ocijenio je ovu popularnu društvenu mrežu u godini poslije brojnih skandala koji su potresali Facebook

Facebook se nada da će u novoj godini uspjeti da popravi svu štetu kroz koju je prošao u posljednjih 12 mjeseci.

Od Cambridge Analytica skandala do brojnih drugih problema koji su se ticali privatnosti korisnika, Facebook se redovno nalazio u vijestima iz svih pogrešnih razloga.

Sa svim tim na umu, oglasio se Mark Zuckerberg kako bi sumirao sve što se dešavalo u 2018. godini i dao ocjenu cjelokupnog poslovanja.

Ipak, njegovo viđenje stvari i stav o njima naišao je na različite reakcije.

- U 2018. godini, moj lični izazov bio je da se fokusiram i riješim neke od najvažnijih problema koji su se ticali naše zajednice - bilo da je u pitanju spriječavanje političkog upliva, širenje govora mržnje i netačnih informacija, davanje kontrole ljudima nad njihovim ličnim podacima ili poboljašnje svih naših servisa - naveo je Zuckerberg, te dodao:

- Ponosan sam na napredak koji smo napravili u svim ovim sferama. Danas smo mnogo drugačija kompanija nego što smo to bili 2016. godine, ili čak prije godinu dana.

Iz temelja smo promijenili naš DNK kako bismo spriječavali zloupotrebu naših servisa, i veliki dio kompanije smo okrenuli kao tome da spriječimo da se dešavaju loše stvari.

Za sigurnost podataka na Facebooku sada se brine preko 30.000 ljudi.

- Sada imamo preko 30.000 ljudi koji rade na sigurnosti i ulažemo milijarde dolara u sigurnost.

Da budem jasan, za rješavanje ovih problema je potrebno više od godinu dana. Ali u svakoj sferi koju sam pomenuo smo uspostavili višegodišnje planove za promjenu sistema i na dobrom smo putu da sve to i obavimo.

U prošlosti se nismo mnogo bavili ovim pitanjima, barem ne onoliko koliko smo trebali, ali sada smo mnogo proaktivniji - rekao je na kraju Zuckerberg.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije