open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zukić: Federalna uprava civilne zaštite najviše nabavljala po izuzeću od Zakona o javnim nabavkama
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić na današnjoj sjednici Doma naroda Federacije je hronološki predočio mjere koje je Vlada FBiH provela od proglašenja stanja nesreće do danas.
18.06.2020. u 17:43
get url
text
Amir Zukić

On je kazao kako je Vlada FBiH provela 50 mjera, odluka i preporuka koji se odnose na ublažavanje posljedica koronavirusa.

Osvrnuo se i na segment javnih nabavki.

- Federalni štab civilne zaštite i Federalna uprava civilne zaštite su bili zaduženi za praćenje stanja s covidom-19. Tako je 20. marta FUCZ data saglasnost za nabavku neophodnih sredstava, za što je izdvojeno dva miliona i 96.000 KM. Zatim, 25. marta s posebnog transakcijskog računa je za nabavke izdvojeno sedam miliona i 128.000 KM, sa podračuna je izdvojeno 4.600.000 KM, zatim 2. aprila odobreno 4.950.000 KM iz tekuće rezerve Vlade FBiH. Isti dan data je saglasnost za nabavku materijala i opreme, za šta je odobreno 7.000.000 KM - rekao je Zukić.

Podsjetio je da je Vlada FBiH 30. aprila zadužila FUCZ i sva ministarstva da najkasnije do 8. maja dostave detaljen informacije o svim nabavkama koje su urađene tokom stanja nesreće. Istovremeno, FUCZ zadužena je da kontinuirano dostavlje informacije o nabavkama.

- Tako je 12. maja 79 institucija dostavilo informacije kao i FUCZ o nabavkama, a gdje je informacija FUCZ bila nedostatna, pa su do 14 maja trebala dostaviti kompletnu informaciju. Tada je suspendovan direktor FUCZ Fahrudin Solak - rekao je Zukić.

Kaže kako su informacije o javnim nabavkama pokazale da 15 institucija nije imalo nabavke, 58 ih je sprovelo nabavke po Zakonu o javnim nabavkama, a šest institucija je radilo nabavke po izuzeću od Zakona. Od tih šest, kod njih pet se radilo o nabavkama medicinskih sredstava i sredstava za dezinfekciju.

- Kod FUCZ urađen je veliki broj nabavki od izuzeća od Zakona o javnim nabavkama - rekao je Zukić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.