open-navfaktor-logo
search
Šef Kluba Bošnjaka
Zukić o izboru predsjednika FBiH: Sastanak treba sazvati Lendo kao najstariji, u razumnom roku od sedam dana
Muamer Zukić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, odbacio je navode da je propao "sastanak za izbor predsjednika FBiH jer se Refik Lendo (SDA) nije pojavio". 
16.02.2023. u 18:10
get url
text

VEZANI TEKST - Federacija BiH još nema predsjednika, Lendo nije došao na sastanak

Kazao je kako je ovo spin i da Lendu niko nije pozvao na sastanak, te da je on "u podrumu i čeka". On tvrdi da nije tačno da se Lendo nije odazvao.

- Gospodin Lendo, član rukovodstva, čekao je u holu ispred sjednice da da izjavu. Ne da se nije odazvao, nego uopće ne zna za ovaj press i ovaj poziv na sastanak. Nešto su tiho čitali, nismo čuli najavu sastanka.

Ko je trebao sazvati: to bi bio gospodin Lendo kao najstariji u razumnom roku od sedam ili deset dana - kazao je Zukić nakon današanje sjednice Doma naroda FBiH.

Haris Zahiragić (SDA) je kazao da konferencija na kojoj se obraćaju medijima nije sazvao neko od ovlaštenih organa, već HDZ.

- Upravo smo slušali izlaganje dva člana HDZ-a, odnosno jednog i po da budem precizniji. Ja razumijem dug gospodina Stojanovića prema gospodinu Martinoviću koji je presjedavajući Doma naroda. On ni po Ustavu, ni do demokratskoj kulturi nema pravo sazivati sastanak Vlade Federacije. Gospodin Lendo se nije odazvao današnjem nazovi sastanku upravo iz tog razloga - rekao je Zahiragić.

On je potom pozvao Igora Stojanovića da on bude predsjednik FBiH i tako dokaže da nije kandidat HDZ-a.

- Ako Stojanović nije kandidat HDZ-a, SDA će preko Lende podržati njega kao predsjednika FBIH. Iz poštovanja prema Lendi i bošnjačkom narodu kojeg je preko 80 posto u FBiH, trebali smo ga pitati treba li uopšte sastanak praviti. Dok CIK ne potvrdi ovaj izbor oni nisu članovi rukovodstva Federacije. U konačnici je degutantno da Bradara u ime HDZ-a ispred Doma naroda poziva na bilo kakve sastanke. Razumijem da su to „evropski dečki, a ne iranski...“, kako su nedavno rekli. Gospodin Lendo je bivši general koji se za ovu državu borio – istakao je Zahiragić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.