open-navfaktor-logo
search
Nakon hapšenja
Zulfikar Ališpago zadržan u Tužilaštvu KS
Ališpago je uhapšen sinoć u Donjim Hadžićima, nakon što je fizički napao pripadnike saobraćajne policije MUP-a Kantona Sarajevo
25.07.2019. u 17:16
get url
text

Zulfikar Ališpago (61), koji je sinoć uhapšen u Donjim hadžićima, nakon što je fizički napao pripadnike saobraćajne policije MUP-a Kantona Sarajevo, predat je u nadležnost Tužilaštva KS.

Kako nam je potvrđeno iz te pravosudne institucije, za njega je određeno 24-satno zadržavanje.

- Nakon što ga u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica, donijet će odluku o daljim mjerama koje će se u odnosu na osumnjičenog poduzimati - kazao je Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva KS.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su prethodno, navodeći inicijale osumnjičenog, saopćili da su pripadnici Jedinice za saobraćaj uhapsili Ališpagu zbog sumnje da je počinio krivično djelo "napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti".

- Isti je u ulici Donji Hadžići prilikom intervencije fizički napao policijske službenike, nanijevši jednom od njih lakše tjelesne povrede. Povrijeđenom je ljekarska pomoć ukazana od ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu - naveli su u MUP-u.

Ališpagi se, kao komandantu Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" Armije BiH, još sudi pod optužbom da je propustio da preduzme mjere na kažnjavanju potčinjenih pripadnika zbog ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.