Zvanični stav BiH: Parlament usvojio Deklaraciju o Pelješkom mostu!

Objavljeno: 13.09.17 u 17:08 Autor: P. Z.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Deklaraciju o Pelješkom mostu koju su potpisala 24 zastupnika.

Od 39 prisutnih zastupnika, za usvajanje deklaracije je glasalo 27 zastupnika, protiv je bilo 11, a suzdržan je bio jedan. Iz FBiH je za deklaraciju glasao 21 zastupnik, protiv je bilo pet. Iz RS-a je za usvajanje deklaracije glasalo šest zastupnika, protiv je bilo šest, a jedan je bio suzdržan.

Deklaracija je usvojena tek nakon tri kruga glasanja. Ponavljanje glasanja je prvo tražila SDA, a potom SDS. U prva dva pokušaja glasanja nije postojala entitetska većina jer je klub Saveza za promjene na čelu sa SDS-om bio suzdržan. 

Treći krug glasanja zatražila je zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević i u tom krugu glasanja je SDS promijenio mišljenje i glasao za usvajanje deklaracije, kad su shvatili da su u nju uvršteni i amandmani Kluba SDA-a.  Jedan govori o ubrzanom infrastrukturnom povezivanju regije. Organe Hrvatske i EU se poziva na osiguranje sredstava za izgradnju mosta kod Gradiške čime bi taj međunarodni koridor bio u potpunosti funkcionalan. Hrvatsku i EU se poziva i da uvrste Unsku prugu, kojom je nekad prelazilo četiri miliona tona roba i milion ljudi, a koja danas propada. 

Predsjedavajuća Zastupničkog doma, zastupnica HDZ-a BiH Borjana Krišto vidno iznervirana je rekla: 

- Eto, napokon, to vam je i bio cilj - kazala je Krišto. Deklaracijom se pozivaju Hrvatska i Evropska unija da bez odlaganja obustave sve radnje na najavi početka izgradnje Pelješkog mosta. Upućen je, između ostalog, poziv susjednoj zemlji da se hitno uključi u bilateralne razgovore s BiH radi postizanja rješenja u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH.

 

Klub zastupnika SBB-a uputio je prije toga zaključak da Zastupnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da u narednih 60 dana pokrene, odnosno intenzivira postupak ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske, potpisan u Sarajevu 30. jula 1999. godine koji su potpisali tadašnji predsjednici Hrvatske i BiH Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

No, taj zaključak nije usvojen jer je protiv glasalo 11 zastupnika iz RS-a i nije dobio entitetsku većinu.