open-navfaktor-logo
search
Sramotna odluka
Zvezdi simbolična kazna za veličane ratnog zločinca, za Novi Pazar nije bilo olakšavajućh okolnosti
Rukometni klub Novi Pazar nakon nedavnog gostovanja kod Crvene zvezde, na kojoj su domaći navijači vrijeđali gostujuće igrače na vjerskoj i nacionalnoj osnovi te veličali osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kažnjen je sa 300.000 dinara (4.975 KM) prema rješenju koje je potpisao direktor ARKUS rukometne lige Milorad Šolević.
26.10.2021. u 18:57
get url
text

RK Novi Pazar je kažnjen jer je jednoglasnom odlukom klupskog rukovodstva 14. oktobra istupio iz ARKUS lige i to isključivo zbog svega što se dešavalo na utakmici sa Zvezdom.

U saopćenju koje je izdato povodom odluke o kazni ARKUS lige navodi se kako za Novopazarce nije bilo olakšavajućih okolnosti.

- Prilikom određivanja disciplinske sankcije, direktor nije prepoznao nijednu olakšavajuću okolnost, dok je kao otežavajuću okolnost procijenio činjenicu da prijavljeni klub nije koristio mehanizme Asoscijacije i RSS-a kao i instrumente nadležnih ministarstava u cilju prevazilaženja problema već je ishitrenim istupanjem iz ARKUS lige rukometu i sportu uopšte nanio vema veliku štetu - navodi se u saopćenju koje zvuči kao da je satiričnog karaktera.

Zanimljivo je da je tokom utakmice, koja je bila okidač istupanju Novog Pazara iz lige, delegat uvjeravao goste da se s tribina čuje "naprijed Zvezda", a ne "Ratko Mladić", a iz Novog Pazara su nedavno najavili i žalbu EHF-u i IHF-u.

Još sramotnija je odluka istog direktora ARKUS lige da Zvezdu kazni sa 30.000 dinara (500 KM) zbog propusta u organizaciji, da bi danas "popravio stvar" i odredio kaznu od 100.000 dinara (1.658 KM) zbog propusta u organizaciji utakmice i unošenja uvredljivih transparenata.

Za razliku od Novog Pazara za Zvezdu je bilo olakšavajućih okolnosti.

- Kao olakšavajuća okolnost "crveno-belima" je uzeto to što su predstavnici kluba hitro reagovali i uklonili sporne parole, kao i to što na teren i na igrače nije ubačen nijedan predmet pa se procjenjuje da "nije bila ugrožena sigurnost sportista". Ali, kao otežavajuća okolnost uzeto je to što je cijeli ovaj nemili događaj - koji je odjeknuo širom Balkana pa i dalje - nanio veću štetu i ligi i rukometu i srpskom sportu, a pride je "u suprotnosti je sa načelima poštovanja vjerskih, nacionalnih i političkih različitosti svih za koje se Asocijacija i Rukometni savez zalažu - poručili iz ARKUS lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.