Zvizdić – Bulc u Briselu: Saobraćajno povezivanje je značajno za napredak regije

Objavljeno: 19.06.17 u 13:58

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Briselu sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc o realiziranju reformskih mjera u oblasti transporta i o značaju realizacije saobraćajnih projekata za razvoj Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za mir i stabilnost u regionu i za uspostavljanje saradnje kroz povezivanje saobraćajnom mrežom cijelog regiona Zapadnog Balkana. Istaknuo je opredijeljenost Bosne i Hercegovine da bude sastavni dio svih projekata i naprednih tehnologija koje podržava Evropska unija.

Bulc je naglasila da saobraćaj predstavlja jednu od najvažnijih oblasti saradnje Evropske unije i Zapadnog Balkana. Rekla je da dogovorena agenda za povezivanje ima veliki značaj za podršku stabilnosti i napretku regiona i da postoje i druga finansijska sredstva kojim će se podržati izgradnja transportne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

Zvizdić i Bulc su se složili da je BiH ostvarila napredak u ispunjenju reformskih mjera uvezivanja. Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i šefica Misije BiH pri EU ambasadorica Lidija Topić.

Zvizdić će danas prisustvovati sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) gdje će se obratiti članovima ovog tijela Evropskog parlamenta, te odgovarati na pitanja zastupnika, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.