open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Zvizdić i Novalić u Potočarima: Dok svijet obilježava genocid u Srebrenici, u BiH se on negira
Posebno želim da skrenem pažnju na žrtve genocida, bol njihovih porodica i to je nešto što bi svi koji daju radikalne izjave trebali imati na umu, istakao je Zvizdić
11.07.2019. u 12:14
get url
text

Nema niti smije biti mjesta za bilo kakvo negiranje genocida u Srebrenici, poruka je koju je danas u Potočarima poslao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA). 

-Poslije Drugog svjetskog rata i Holokausta, slobodna Evropa i čitav svijet su rekli da se takvo što više nikada na tlu Evrope ne smije dogoditi. A onda se dogodio genocid u Srebrenici kada je za samo par dana ubijeno više od 8.000 nedužnih civilina. Dok čitav civilizirani svijet, čemu svjedočimo od Australije do Kanade, EU-a i SAD-a, obilježava genocid u Srebrenici u isto to vrijeme upravo ovdje u BiH, u Srebrenici gdje je načinjen genocid imamo negiranje genocida kao završnu fazu i veličanje ratnih zločinaca i planera jednog od najvećih zločina genocida poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope - naveo je Zvizdić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je da "genocid jednostavno treba prihvatiti kao istorijski dokazanu činjenicu potvrđenu na međunarodnim sudovima, jer priznanje krivice ne kolektivno, nego individualno je ključni uvjet da može doći do ambijenta povećanoga povjerenja, poslije toga pomirenja i unutar Bosne i Hercegovine i čitavog regiona". 

-Pri tome posebno želim da skrenem pažnju na žrtve genocida, bol njihovih porodica i to je nešto što bi svi koji daju radikalne izjave trebali imati na umu - istakao je Zvizdić. 

Državne institucije BiH, naveo je Zvizdić, uključene su u kompletan proces traženja nestalih osoba u BiH. 

-Državne institucije daju podršku. To nije pitanje samo traženja još 1.000 osoba koje su ubijene u genocidu u Srebrenici, nego skoro 7.000 ljudi na teritoriji BiH, mnogo više u čitavom regionu. Mi smo prije par godina i potpisali određene deklaracije o traženju nestalih. Očekujem da sve države, prije svega regiona budu aktivno uključene kao što je BiH, a mi ćemo i dalje davati punu podršku onim institucijama koje rade na jednom od najvažnijih projekata, a to je traženje nestalih kako bi se konačno i oni koji su nestali, koji su žrtve, ali i njihove porodice našle konačni smiraj - istakao je Zvizdić.  

Fadil Novalić

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas u Potočarima, na obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici, kako je obilježavanje genocida postalo internacionalni događaj te da je i sama poruka Srebrenice internacionalna.

-Dvadeset četiri godine poslije genocida sahranjujemo još 33 žrtve. Svake godine je sve manji broj žrtava koje ukopavamo, ali vidimo sve više posjetilaca u Srebrenici i to je je dobar znak. Da konačno probija istina, ako ne ovdje u RS-u, u Srebrenici, onda u svijetu - rekao je Novalić. 

Podsjetio je na jučerašnje izjave načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, za koje je rekao kako nisu u skladu s onim što se desilo u Srebrenici prije 24 godine. 

-Jučer sam bio i na Maršu mira, i u koloni od 6.000 ljudi, vidio sam ljude iz Australije, Norveške, Njemačke, upoznao stari bračni par iz Francuske. Tu su učesnici motomaratona, biciklisti. Ovaj događaj je postao internacionalan i poruka Srebrenice je postala internacionalna, što je vrlo važno - konstatovao je Novalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.