Zvizdić na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu

Objavljeno: 17.02.17 u 15:54

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje  53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji  koja se  uz jake mjere sigurnosti održava u Minhenu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na konferenciji  sudjeluje više od 500 vodećih svjetskih političara,  koji će naredna dva dana raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i odbrambenu saradnju unutar Evropske unije, krizu u Ukrajini i odnose sa Rusijom.

U fokusu će biti i teme koje se tiču terorizma, informatičkog ratovanja i prijetnjama koje se odnose na po globalno zdravlje i klimu.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger, a na početku konferencije su se obratili  ministrica odbrane  SR Njemačke Ursula von der Leyen i ministar odbrane SAD James Mattis.

Na konferenciji su, između ostalih,  prisutni i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kao i mnogobrojni šefovi država i vlada. 

Pored visokih političkih dužnosnika, na konferenciji su i kopredsjedavajući Fondacije Bill & Melinda Bill Gates i pjevač i osnivač organizacije ONE Bono Vox.

Minhenska konferencija o sigurnosti se održava od 1962. godine i ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, ali važi za mjesto gdje se svjetski vodeći političari na marginama konferencije, sastaju, dogovaraju i vode bilateralne razgovore.