open-navfaktor-logo
search
"Mi smo spremni"
Zvizdić: Obaveza BiH je da preuzme svoje državljane, ali najozbiljniji zadatak slijedi poslije toga
Jesmo i bit ćemo spremni za prvu grupu koja dolazi, koja je uglavnom i dominatno sastavljena od žena i djece, među kojima ima puno maloljetne djece, naveo je Zvizdić
04.12.2019. u 16:05
get url
text
Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je BiH spremna za povratak prve grupe državljana BiH sa stranih ratišta.

- Jesmo i bit ćemo spremni za prvu grupu koja dolazi, koja je uglavnom i dominatno sastavljena od žena i djece, među kojima ima puno maloljetne djece - naveo je Zvizdić.

Dodao je da je obaveza BiH, kao i drugih država svijeta, da preuzmu svoje državljane "za koje imamo dokaz da su državljani BiH".

- Za smještaj žena i djece imamo predviđene objekte. Što se tiče muškaraca, oni će biti tretirani u skladu s važećim zakonom koji zabranjuje, odnosno kažnjava odlazak na strana ratišta i učestvovanje u stranim vojnim formacijama - pojasnio je Zvizdić.

U tom smislu, dodao je on, ćemo biti spremni za prihvat, ali "najozbiljniji zadatak slijedi poslije toga, a to je pitanje neke vrste potrebne deradikalizaciji i socijalizacije osoba koje se s ratišta vraćaju u BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.