open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Zvizdić: Saradnja unutar Brčko distrikta treba biti primjer drugima u BiH
On se danas u brčanskoj Gradskoj vijećnici sastao sa delegacijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koju su činili gradonačelnik Siniša Milić, predsjednik Skupštine Esed Kadrić i potpredsjednik Ivo Filipović
02.10.2019. u 13:28
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, tokom posjete Brčkom, naglasio je da se drugi nivoi vasti u BiH trebaju ugledati na nivo saradnje unutar ove lokalne zajednice, bez obzira što situacija nije idealna.

On se danas u brčanskoj Gradskoj vijećnici sastao sa delegacijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koju su činili gradonačelnik Siniša Milić, predsjednik Skupštine Esed Kadrić i potpredsjednik Ivo Filipović, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za medije nakon sastanka, Zvizdić je istakao da ova lokalna zajednica može biti dobar primjer i paradigma iskazane pozitivne političke volje i dobre saradnje unutar političkih subjekata, naroda i građana, u cilju pronalaženja najkvalitetnijih rješenja bitnih za dalji razvoj BDBiH i jačanje njegovih ekonomskih i društvenih kapaciteta i povećanje nivoa životnog standarda svih građana, a posebno mladih ljudi, jer pitanje njihovog odlaska smatra najvećim makroekonomskim problemom sa kojim se susreće BiH.

-Fokus našeg djelovanja jeste da kreiramo pozitivnu atmosferu unutar BiH, koja će omogućiti ekonomski razvoj i zadržati mlade, obrazovane ljude, ljude sa znanjima i vještinama u BiH - naglasio je.

Najbitniji element ekonomskog razvoja za Zvizdića je infrastruktura, kojoj su, kako je rekao, posvetili najveću pažnju, jer je mišljenja da je ona baza i osnov ekonomskog razvoja BiH.

Podsjetio je da se Brčko nalazi na dobroj geografskoj poziciji, te zbog toga treba da bude dio izgradnje infrastrukturne mreže BiH (autoputevi, brze ceste), kao i da je bitan dalji razvoj Luke Brčko koja može biti značajan objekat unutar Dunavske inicijative ili veza sa zemljama srednje Evrope (putem Dunava i Save).

U tom kontekstu je spomenuo značaj realizacije projekta rekonstrukcije i modernizacije Luke u vrijednosti od 10 miliona eura. Na sastanku je bilo govora i o zaobilaznici oko Brčkog, kao i mostu Brčko – Gunja, koji predstavlja granični prijelaz sa Hrvatskom.

-Svakako ćemo mi iz Vijeća ministara biti dio projekta za koji se nadamo da će u najskorije vrijeme rezultirati obnovom i rekonstrukcijom mosta i omogućavanju, naravno, normalnoga prometa u onim kapacitetima kojima nam to administrativne i finansijske nadležnosti dozvoljavaju - kazao je Zvizdić, dodavši da je trajno i dugoročno rješenje pitanje izgradnje mosta u sklopu zaobilaznice.

Poručio je da se, ako se žele zadržati mladi ljudi, trebaju slati poruke stabilnosti, mira, sigurnosti, ekonomskog prosperiteta.

-Sve to može i mora imati samo jednu bazu. To je pozitivna politička volja da rješavamo stvari u interesu svih građana i naroda koji žive u BiH - naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, podsjetivši da u Parlamentu BiH na usvajanje čeka više od milijardu eura finansijskih sporazuma bitnih za sve dijelove države.

Milić je istakao da je sa državnog nivoa iskazana spremnost da se u okviru budžeta podrže odgovarajući projekti koji su od interesa i za ovu lokalnu zajednicu i za BiH, prije svega, u oblasti putne infrastrukture. Razgovarano je i o aktivnostima u okviru značajnog projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, koji bi trebao prolaziti kroz Brčko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.