open-navfaktor-logo
search
Poruka iz Mostara
Zvizdić: Trebamo jačati nacionalni identitet, nema države bez naroda
Zvizdić je naglasio da su poruke ZAVNOBiH-a emancipacijske i da su dale suštinu i bit BiH kao višenacionalnoj i multikulturalnoj zajednici ravnopravnih naroda i građana
25.11.2019. u 13:41
get url
text

Aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić poručio je danas sa mostarskih Šehitluka, gdje je položio cvijeće povodom Dana državnosti BiH, da je današnji dan jedan od četiri najvažnija u hiljadugodišnjoj historiji BiH.

Zvizdić je naglasio da su poruke ZAVNOBiH-a emancipacijske i da su dale suštinu i bit BiH kao višenacionalnoj i multikulturalnoj zajednici ravnopravnih naroda i građana.

- Činjenica je da one nisu potpuno oživotvorene u periodu funkcionisanja SFRJ jer Bošnjaci dugo nisu bili prihvaćeni kao ravnopravan narod, ali na nama je da danas slijedimo njegova prava usmjerenja definisano u rezoluciji ZAVNOBiH-a - istaknuo je Zvizdić.

Sa ovog mjesta je poručio kako treba jačati nacionalni identitet, jer, kako je ustvrdio, nema države bez njenog naroda, a ni narod ne može postojati bez svoje države.

- Država je BiH, a narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nosioci političkog subjektiviteta- istaknuo je.

Dalje je dodao da oni pripadaju Bošnjacima, bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima i Ostalima.

- Jako je važno razumjeti i napraviti taj amalgam jedinstva kako bi se nastavili kretati prema naša dva cilja EU i NATO - zaključio je Zvizdić, koji je i posebni gost na svečanoj akademiji koja je počela u Narodnom pozorištu Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.