Zvizdić u Washingtonu: BiH ima veliku podršku SAD-a

Objavljeno: 21.04.17 u 21:45

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Washingtonu sa zamjenikom državnog sekretara za politička pitanja State Departmenta,Tohomasom Shannonom, saopćeno je iz Zvizdićevog ureda.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni I Hercegovini i o aktivnostima koje je Vijeće ministara BiH  realiziralo  u proteklom periodu na putu ka Evropskoj uniji I NATO savezu. Saglasili su se da je izuzetno važno da BiH što prije dobije aktiviranje MAP-a jer je u proteklom periodu ispunjen niz preduslova.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je protekla godina bila izuzetno uspješna za process evropskih integracija  i istaknuo da je  Bosna I Hercegovina dobila Upitnik Evropske komisije, te da je u toku pripremanje odgovora na pitanja. On je rekao da je cilj Bosne I Hercegovine sticanje statusa kandidata najdalje  početkom sljedeće godine  I naglasio da bi region Zapadnog Balkana mogao dati novi pozitivni zamah cjelokupnoj porodici Evropske unije.

Zamjenik državnog sekretara Thomas Shannon je pohvalio napore koje je postiglo Vijeće ministara BiH I istaknuo da BiH ima veliku podršku SAD i da će nastaviti pružati potporu kako bi se osigurali još bolji rezultati. Shannon je rekao da je aktiviranje MAP-a vrlo bitan cilj za Bosnu I Hercegovinu i naglasio  podršku SAD-a na tom putu. Istaknuo je da će SAD pomoći BiH i da SAD podržavaju svaki postignuti  uspjeh koji realizira Vijeće ministara na čelu sa predsjedavajućim Zvizdićem.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je integracija BiH u Evropsku uniju I NATO savez osnova za stabilan ekonomski i politički napredak Bosne I Hercegovine.

Sastanku je prisustvovao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee i ambasador BIH u SAD Haris Hrle.