open-navfaktor-logo
search
Washington
Zvizdić učestvovao na godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke
Godišnjoj skupštini je prisustvovao i guverner Centralne banke BiH Senad Softić – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH
19.10.2019. u 10:15
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvovao je godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Washingtonu.

Godišnjem sastanku prisustvuju šefovi vlada, ministri finansija, bankari, predstavnici privatnog sektora, organizacija civilnog društva itd.

Teme o kojima se razgovara su pitanja od globalnog značaja, uključujući svjetske ekonomske izglede, iskorjenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i efekti pomoći, te mnoge druge koje se tiču globalne ekonomije, međunarodnog razvoja i svjetskog financijskog sistema.

Godišnjoj skupštini je prisustvovao i guverner Centralne banke BiH Senad Softić – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je prisustvovao i redovnom sastanku Holandsko-belgijske konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Na sastanku je najavljeno da će Bosna i Hercegovina biti domaćin sastanka konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji će biti održan u Sarajevu u junu 2020.godine.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić je rekao da će organizacija sastanka konstituence u Sarajevu,nakon vrlo uspješno održane konferencije EBRD-a u maju ove godine, biti još jedna prilika za okupljanje predstavnika visoke fiskalne i monetarne politike u zemljama članicama konstituence kako bi razmijenili mišljenja i razgovarali o MMF-u i politikama i programima Svjetske banke.

- Uvjeren sam da će sastanak konstituence doprinijeti dodatnom jačanju naše dobre saradnje. Radujem se što ćemo vas dočekati u Sarajevu u junu 2020.godine - rekao predsjedavajući Zvizdić.

Holandsko-belgijsku konstituencu, osim BiH, čini još 14 zemalja: Armenija, Bugarska, Belgija,Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Holandija, Rumunija, Ukrajina i Crna Gora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.