open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
ZZO: Značajan pad prihoda, ugroženo finansiranje zdravstvenih ustanova u HNK
Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona upozorio je na veliki pad prihoda u martu zbog čega u opasnost dolazi uredno financiranje zdravstvenih ustanova u HNK.
31.03.2020. u 10:25
get url
text

- Zavod bilježi enorman pad prihoda koji se počeo osjećati u drugoj polovici mjeseca marta, što je posljedica isplate plaća bez uplaćenih doprinosa ili pak velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec. Pad prihoda Zavoda u ovom trenutku iznosi preko 10 posto u odnosu na očekivane uplate za tekući mjesec - saopćeno je iz ZZO-a HNK.

Iz Zavoda su pozvali obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obveze za svoje radnike, jer neuplaćivanjem doprinosa, kako se navodi, svoje radnike ostavljaju bez zdravstvenog osiguranja, dovode u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zajamčena Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

- Zavod je u obavezi provoditi pozitivne zakonske propise i, u skladu s njima, obustaviti ovjeru zdravstvenog osiguranja radnicima za koje njihov poslodavac nije uplatio doprinose što je njegova zakonska obaveza - poručuju iz ZZO-a HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.