open-navfaktor-logo
search
Florida
Amerikanac tuži NASA-u jer mu je komad baterije iz Međunarodne svemirske stanice pao na kuću
Metalni predmet od 1,6 lb (0,7 kilograma) probušio je rupu u krovu kroz dva sloja plafona u kući Alejandra Otera u Napulju na Floridi prošlog marta, piše BBC
AUTOR: Faktor/BBC
24.06.2024. u 19:26
get url
text
Alejandro Otera
Alejandro Otera
Porodica s Floride u Aemrici, čiji je dom ranije ove godine pogodio svemirski otpad, traži odštetu od svemirske agencije NASA za materijalnu štetu i duševnu bol.
Metalni predmet od 1,6 lb (0,7 kilograma) probušio je rupu u krovu kroz dva sloja plafona u kući Alejandra Otera u Napulju na Floridi prošlog marta, piše BBC.
Iz NASA-e su kazali da je objekt dio oko 5.800 funti hardvera koji je Međunarodna svemirska stanica bacila nakon što je ugradila nove litij-ionske baterije.
Otero je rekao da je njegov sin zamalo povrijeđen udarcem.
Saopćenje za javnost advokatske kompanije Cranfill Summer navodi štete uključujući gubitak štete na neosiguranoj imovini, prekid poslovanja, emocionalnu/mentalnu bol i troškove pomoći trećih strana.
Advokatica Mica Nguyen Worthy rekla je da je svemirski otpad "stvarno ozbiljan problem zbog porasta svemirskog saobraćaja posljednjih godina".
- Moji klijenti traže odgovarajuću naknadu za stres i utjecaj koji je ovaj događaj imao na njihove živote - rekla je u izjavi.
Otero je kazao za CBS-ovu podružnicu Wink-TV da je uređaj stvorio "strašan zvuk" dok je eksplodirao u njegovoj kući.
- Tresao sam se. Bio sam u potpunoj nevjerici. Kakve su šanse da nešto sleti na moju kuću tolikom snagom da izazove toliku štetu - rekao je Otero.
Utvrđeno je da je krhotina dio podrške koja se koristi za montiranje baterija na teretnu paletu.
- Očekivalo se da će hardver u potpunosti izgorjeti tokom ulaska kroz Zemljinu atmosferu 8. marta 2024. Međutim, komad hardvera je preživio i udario u kuću u Napulju na Floridi - objavila je agencija.
ISS će "provesti detaljnu istragu" o tome kako su krhotine preživjele izgaranje, navodi NASA.
Agencija ima šest mjeseci da odgovori na Oterove tvrdnje.
Svemirsko smeće je sve veći problem. U aprilu su posmatrači neba u Kaliforniji uočili misteriozne zlatne pruge koje se kreću svemirom.
Američki dužnosnici kasnije su utvrdili da su svjetlosnu predstavu uzrokovali zapaljeni ostaci kineske rakete koja je ponovo ušla u Zemljinu orbitu.
U februaru je kineski satelit poznat kao "Object K" izgorio dok je ponovo ulazio u atmosferu iznad Havaja.
Prošle godine, ogromna metalna kupola prekrivena školjkama pronađena na plaži u zapadnoj Australiji identificirana je kao dio indijske rakete.
Postoje planovi da se izloži uz dijelove Nasinog Skylaba koji se srušio u Australiji 1979. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.