open-navfaktor-logo
Prijava
search iconJavi Faktoru
search
Strogi tehnički standardi
Poznata kuharica osmislila jelovnik za astronautkinju, evo šta će jesti dok bude u svemiru
Osim klasičnih francuskih delicija, svemirski jelovnik sadržavat će i kremastu supu od pastrnjaka i dimljenog bakalara, pileći file s tonka grahom i palentom, te čokoladnu kremu s lješnikom sorte cazette
AUTOR: Faktor/The Guardian
03.07.2025. u 08:20
get url
text
Anne-Sophie Pic
Anne-Sophie Pic
Francuska astronautkinja Sophie Adenot na svojoj prvoj svemirskoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) 2026. godine neće biti uskraćena za gastronomske užitke.
Umjesto standardne vakuumirane hrane, dijelit će s posadom jelovnik koji uključuje bisque supu od jastoga, foie gras (guščija jetra) i francusku supu od luka - sve pripremljeno u saradnji sa jednom od najpoznatijih svjetskih chefica Anne-Sophie Pic, dobitnicom čak deset Michelinovih zvjezdica.
Osim klasičnih francuskih delicija, svemirski jelovnik sadržavat će i kremastu supu od pastrnjaka i dimljenog bakalara, pileći file s tonka grahom i palentom, te čokoladnu kremu s lješnikom sorte cazette.
Evropska svemirska agencija (ESA) potvrdila je kako su svi obroci izrađeni prema strogim tehničkim standardima koji vrijede za prehranu u svemiru - hrana se ne smije mrviti ni biti preteška, mora imati dug rok trajanja i moći se čuvati najmanje dvije godine, piše The Guardian.
Svježe voće i povrće dostupni su samo povremeno, kada stigne nova kapsula s opskrbom, pa se većina prehrane na ISS-u temelji na konzerviranim, vakuumiranim ili liofiliziranim obrocima.
No svakom članu posade dopušteno je povremeno unijeti i dozu vlastite kulture: otprilike jedan od 10 obroka osmišljava se prema ličnim preferencijama astronauta.
- Tokom misije, dijeljenje vlastite hrane s kolegama je način da ih upoznamo s našom kulturom. To je snažno iskustvo povezivanja - izjavila je Adenot.
Chefica Anne-Sophie Pic, proglašena najboljom svjetskom kuharicom 2011. godine prema izboru The World's 50 Best Restaurants, opisala je kreiranje jelovnika za ISS kao "uzbudljiv izazov".
Jelovnik koji je pripremila uključuje četiri predjela, dva glavna jela i dva deserta.
Sophie Adenot (42), bivša testna pilotkinja helikoptera, prva će putovanja u svemir započeti iduće godine.
comment
prikaži komentare (0)
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.