open-navfaktor-logo
search
Šta je sa novim ESV-om
Biber o federalnoj vlasti: Ovo je neka "tender" koalicija koja radi mnoge stvari mimo zakona
Vidite da su došli i u određene finansijske probleme vjerovatno i zato što nema javnosti u radu. Nema kontrole, govori Edhem Biber.
Autor: E.D.-Š.
25.03.2024. u 07:31
get url
text
Edhem Biber
Edhem Biber
Od imenovanja Vlade Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem prošlo je gotovo godinu dana, a do danas nije konstituisan novi saziv Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije. Vijeće je nadležno da prati, razmatra i ocjenjuje utjecaj ekonomske i socijalne politike na razvoj Federacije i čine ga predstavnici Vlade FBiH, sindikata i poslodavaca.
Ne znam koja je to politika, ustvari nema nikakve politike 
- Prema sporazumu koji je potpisan još 2002. godine, po imenovanju nove Vlade FBiH u roku od 30 dana trebalo je da se konstituira i novi saziv ESV-a FBiH što nije učinjeno ni do danas. Nema čak ni nagovještaja kada će to biti učinjeno. Predstavnici Vlade BiH obavezni su da prisustvuju i razmatraju određena zakonska rješenja na ESV-u. Vidite, nedavno su bile izmjene Zakona o radu i usvojili su nešto u Parlamentu Federacije BiH, a da prethodno te izmjene nisu razmatrane na ESV-u - govori Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije, i dodaje:
- Sve je to nezakonito. Ne mogu se krupne odluke donositi bez mišljenja Ekonomsko-socijalnog vijeća. Ne znam koja je to politika, ustvari nema nikakve politike. Ovo je neka "tender" koalicija koja se sastaje od slučaja do slučaja i radi mnoge stvari mimo propisa, mimo zakona.
Konstatira kako očigledno nema sankcija za takvo ponašanje Vlade FBiH.
- Socijalni partneri mogu podnijeti tužbe, ali oni to neće. Vladi u ovom trenutku odgovara ovakva situacija jer vjerovatno rade ispod žita.Vidite da su došli i u određene finansijske probleme vjerovatno i zato što nema javnosti u radu. Nema kontrole - govori Biber.
I ovaj Parlament FBiH luta 
Vlada FBiH je donijela i odluku o minimalnoj plaći krajem prošle godine objavivši to u Službenom listu FBiH gdje navodi kako je prethodno o tome konsultirala ESVFBiH. Ispostavilo se da sjednice ESV-a nije bilo.
- Interesantna je reakcija socijalnih partnera. Odluka o minimalnoj plaći mora biti javna i donosena na Ekonomsko-socijalnom vijeću. Ranija praksa je bila da zakoni iz oblasti rada, socijalne politike, ako nisu razmatrani na ESV-u, ne mogu ići u Parlament FBiH. Tako je bilo, a sada vidimo i da ovaj parlament luta. Ne može se govoriti o fiskalnim zakonima (zakon o doprinosima i porezu na dohodak) bez ESV-a. Baš ova vlada bi trebala da ima senzibiliteta prema građanima, radnicima jer premijer dolazi iz socijaldemokrata, ali vidimo da nije tako. Na kraju ako ova vlada smatra da ESV treba ukinuti, neka to urade, ali na zakonit način - kazao je Biber.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.