open-navfaktor-logo
search
Tavorenje, stagnacija
Brojke ne lažu: Sarajevo bi bilo četvrto s bilo kojim trenerom
AUTOR: S. Selimović
25.04.2024. u 21:26
get url
text
Iliev četiri puta matiran u Mostaru
Iliev četiri puta matiran u Mostaru
FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Fudbalski klub Sarajevo u petak je doživio deveti ovosezonski poraz u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Bolji od Bordo tima bio je Zrinjski rezultatom 4:3. Iako je poslije dvadesetak minuta igre u Mostaru sve mirisalo na katastrofu gostiju iz glavnog grada BiH (3:0), izabranici Simona Rožmana na kraju su uspjeli upisati častan poraz.
Sarajevo poslije 28 odigranih mečeva ima 42 boda i na četvrtoj je poziciji na tabeli. Vrijedi istaknuti i da su Bordo timu zbog napuštanja utakmice Kupa BiH protiv Borca zvanično oduzeta tri boda. Ekipa s Koševa za vodećim Borcem kasni čak 24 boda, zaostatak za Zrinjskim je 19, a za Veležom sedam bodova.
Od svih timova koji pretendiraju za izlazak na euroscenu Sarajevo je ove sezone skupilo najviše poraza. Borac je poražen tek dva puta, a Zrinjski i Velež su teren pognutih glava napuštali po pet puta.
Kako sada stvari stoje, pet kola prije kraja sezone, Sarajevo je u igri za Evropu samo zahvaljujući tome što će jedna od dvije prvoplasirane ekipe Premijer lige BiH osvojiti i Kup BiH i tako otvoriti dodatnu poziciju za domaće prvenstvo.
U istom periodu prošle sezone Bordo tim je bio treći i, interesantno, imao identičan skor, ustvari 13 pobjeda, šest remija i devet poraza, što pokazuje i tabela iz sezone 2022/23.
FOTO: Screenshot
Dakle, Simon Rožman, trener na duge staze, nije donio nikakav rezultatski napredak. On je na Koševo stigao na početku aktuelne sezone zajedno sa sportskim direktorom Senijadom Ibričićem. Upravo će Ibričić kasnije kazati da je Sarajevo po uvjetima Real Madrid za ostale klubove u BiH. Njegove izjave su poslije blijedih rezultata i partija postajale predmetom sprdnje na društvenim mrežama, ali i klubova koji su uzimali mjeru "Realu s Koševa".
Čak je i trener Zrinjskog Željo Petrović uoči duela sa Sarajevom kazao da tim iz glavnog grada BiH ima duplo veći budžet od Mostaraca.
A s kakvim snagama raspolaže Rožman dovoljno govori podatak da su na klupi protiv Zrinjskog bili Ajdin Hasić, Renan Oliveira, Haris Duljević, Adalberto Peneranda. Igrači koje drugi bh. klubovi teško da si mogu priuštiti. A realnost je takva da Sarajevo bitku za Evropu bije sa Posušjem i Slogom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.