open-navfaktor-logo
search
Čelnik HDZ-a
Čović: Ne vršim opstrukcije u vezi s Južnom interkonekcijom, s Dodikom maksimalno sarađujem
Dragan Čović, čelnik HDZ-a, danas je nakon sjednica Predsjedništva ove stranke u Mostaru kazao kako ne vrši nikakve opstrukcije u vezi s izgradnjom gasovoda Južna interkonekcija, a za šta ga je prije nekoliko dana optužio američki državni sekretar Antony Blinken.
19.01.2024. u 14:01
get url
text

VEZANI TEKST - Amerikanci se ponovo ljute na Čovića zbog opstrukcije Južne interkonekcije, spremaju li mu sankcije?

- Nema nikakve opstrukcije izgradnje Južne intekonekcije. Naprotiv, mi smo veoma proaktivni kada je u pitanju taj projekat, svi naši potezi u skladu su sa zakonom. Mi ćemo i dalje gurati taj projekt. 

Kao što imamo BH Gas imat ćemo i Južnu gasnu interkonekciju i na to se ne može niko ljutiti. Ona će također biti u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine 100 posto i ne može niko govoriti o nekim interesima. Ja osobno nemam nikakvih privatnih interesa i nadam se da partneri s druge strane nemaju nikakvih privatnih interesa i mi ćemo i dalje gurati taj projekt - kazao je Čović.

Istakao je  da ne bi želio da jednog dana, zbog neke krize, neko u Sarajevu zatvori gas u Posušju, uspororedivši slučajeve dvaju elektroprivreda i krizama u koje upadaju.

- Kao što imamo dvije elektroprivrede, čiji je vlasnik Vlada FBiH, dva telekoma, dvije pošte… Dopustiti da jedan bitan strateški energent kao što je gas upravlja neko drugi s različitim mogućim strategijama je bilo politički naivno - rekao je Čović. 

Na pitanje o mogućnosti da se nađe pod američkim sankcijama zbog Južne intekonekcije, Čović je odgovorio:

- Ja mogu samo biti na nekoj bijeloj listi, jer je anđeoska, nikakvoj crnoj.

Osvrnuo se i na svoj odnos sa predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom i optužnicom protiv čelnika RS-a.

- Nema smisla komentarisati sudski proces. S Dodikom sarađujem maksimalno - poručio je Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.