open-navfaktor-logo
search
Incident
Dodikov poslušnik Nedeljko Elek "tražio belaja" ispred Suda BiH, policajci MUP-a KS dozvolili da im on drži lekcije
Nedeljko Elek, direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo, napravio je incident ispred Suda Bosne i Hercegovine nakon ročišta stranačkom šefu Miloradu Dodiku. 
06.03.2024. u 14:47
get url
text

Elekov vozač je službeni automobil parkirao na trotar. Policajci MUP-a KS su upozoravali na nepropisno parkiranje a onda se uključio Elek i počeo "prosipati silu". 

- Imamo diplomatski imunitet, ne možete se tako ponašati - vikao je Elek na policajce koji nisu reagirali na bilo koji način, osim što su i dalje ponavljali da je vozilo nepropisno parkirano. 

Elek je uporno "podučavao" policajce pristojnom ponašanju, no, uprkos Elekovoj drskosti i njegovom i vozačevom odbijanju da pomjere automobil odmah po upozorenju policije, pripadnici MUP-a KS nisu reagirali. Naprotiv, dozvolili su da im Elek drži lekcije o ponašanju. 

Prvobitno je vozač automobil zaustavio na putu, na izlazu iz Suda BiH, te je na intervenciju policajca automobil pomjerio nekoliko metara na prijed na trotoar. Nakon ponovnog upozorenja policije, uklčjučio se Elek koji je između ostalog rekao vozaču da ugasi automobil te se obratio policajcu poručivši mu da će automobil pomjeriti kad on to kaže. 

Elek, koji se pozivao na diplomatski imunitet, koristio je automobil sa diplomatskim tablicama. Kakav on tačno diplomatski imunitet uživa, nije precizirao. Poznato samo to da je on počasni konzul Bjelorusije u Bosni i Hercegovini. Konzulat je smješten u Palama.

Međutim, diplomatski imunitet ne znači da je automibilima sa diplomatskim tablicama dozvoljeno nepropisno parkiranje, niti je dozvoljeno i prihvatljivo usprotiviti se naredbama policije. 

Kako je to izgledalo, pogledajte u videu ispod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.